Jump to content

Árt a szénsav vagy sem?

2017. 06. 12. 19:00

Most már igazán meleg napokat élhetünk meg. Egészségünk fenntartásához amúgy is szükséges a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, de vajon mindegy, hogy milyen vizet iszunk?

A nagy melegben szinte mindenkinél van valamennyi víz, és a legtöbbünk esetében ásványvízről van szó. Majdcsak mindenhol kapható kisebb és nagyobb kiszerelésben, ízlés szerint fogyaszthatunk szénsavas és szénsavmentes ásványvizet, hűtöttet és nem hűtöttet.

Egy tikkasztó napon alapjában megnövekedik vízfogyasztásunk és sokan részesítik előnyben a szénsavas változatot. Sokan annak ízét, a buborékok kissé maró hatását azért kedvelik, mert az hozzájárul a hűsítéshez, a torkunkat kellemesen csiklandozza. A vízben történő széndioxid feloldásával jutunk a buborékokhoz, de más különben nem hat a vízre. Más, szénsavas üdítőitalokkal ellentétben a szénsavas víz nem tartalmaz több kalóriát, más értékeket, mint a szénsavmentes párja. A szénsavas üdítőitalok sem a buborékok miatt károsak, hanem a festékanyagok, adalékok, plusz kalóriák miatt. Ennek ellenére sem szeretik sokan a szénsavas víz fogyasztását. Számos olyan hiedelem él a szénsavas vízről, amelyre mind a mai napig még nincs konkrét bizonyíték, de az biztos, hogy van, aki a fogai zománcát félti. Az terjed ugyanis a szénsavas ásványvízről, hogy tartós fogyasztása során feloldja a fog zománcát, emellett a csontból is kivonja a kalciumot. Tény, hogy a szénsavas víz savasabb a mentesnél, azonban egészséges ember számára ez nem a veszélyes és ártalmas kategóriát képviseli. Ha mégis kínosan figyelsz fogaid épségére, de jól esne a szénsavas ásványvíz, akkor nem muszáj magadtól megvonni. Idd meg szívószál segítségével, így kisebb eséllyel fog érintkezni a savas víz a fogaiddal. Ugyanígy nem okoz rosszat a gyomornak sem. Egy másik tévhit szerint a szénsavas víz az ember emésztésére is rossz hatással van. Ez az egészséges anyagcserével rendelkezők számára egyáltalán nem igaz. Az azonban biztos, hogy a buborékok puffasztanak, azonban ezt is előnyünkre lehet fordítani. Ha valaki diétázni, fogyni szeretne, a buborékok teltségérzést biztosítanak a gyomrunknak, és becsapjuk magunkat. Edzés után, bármennyire is jól esne a szénsavas víz, inkább mentes változatát igyuk, ugyanis a buborékok ebben az esetben is teltségérzést adnak, így nem fogyasztunk belőle annyit, amennyit kellene. Ilyen esetben jobb a mentes vagy a csapvíz.

Az emésztési problémával küzdők azonban mellőzzék a szénsavas víz fogyasztását. Még az egészségesek számára is érdemesebb inkább lassabban kortyolni a savas vízből, de aki valamilyen gyomorbántalommal küzd, az vagy mellőzze a buborékos víz fogyasztását, vagy csak lassan igya.

Olykor jól esik a nagy melegben legurítani a torkunkon hideg és „csípős” vizet, de van, aki azután kellemetlen puffadást és gyomorégést tapasztal. Aki erre érzékeny, számára az a megoldás, ha mellőzi a buborékokat.

(Forrás: marmalade.hu | gea.com, mumptystyle.com, stuff.co.nz/képek)