Jump to content

Figyelj oda szád egészségére!

2017. 05. 19. 19:00

Egészségünk megőrzéséhez, az ápolt megjelenéshez a szájápolás is hozzátartozik. A nyelvünk, illetve a szájban található nyálkahártyák táptalajt jelentenek a különféle vírusoknak és baktériumoknak egyaránt. Éppen ezért fontos, hogy koszos kézzel ne nyúljunk a szánkba, rendszeresen mossunk fogat, az ételeket pedig mindig megfelelően tisztítsuk és készítsük el mielőtt elfogyasztanánk.

Milyen kellemetlen problémákkal találkozhatunk?

A leggyakoribb vírus, ami előszeretettel támadja meg az ember száját és annak környékét, a herpeszvírus. A HSV, herpesz szimplex vírus egy igen masszív vírus, mely alapvetően jelen van az ember szervezetében, de egyeseknél nem aktiválódik, míg mások egész életük során küzdhetnek a kellemetlen tüneteivel. A herpeszvírus évekig képes úgy lappangni a szervezetben, hogy teljesen tünetmentes, később elég egy nagyobb stresszhatás, hormonális változás, vírusos betegség, láz, mely hatására aktiválódik és különféle kellemetlen tüneteket eredményez.

Tünetei…

A vírus fájdalmas hólyagokat eredményez, melyek a száj (és a testünk) bármely részén megjelenhetnek. Kellemetlen égető, viszkető érzéssel társulnak, majd a gyógyulási idő alatt sebesednek, végül leszáradnak. A legfőbb probléma vele, hogy a hólyagokban található folyadék tovább fertőzhet, így mások is könnyen elkaphatják, illetve a testünk többi részére is átterjedhet. Ha a herpeszvírus aktiválódott, utána a legapróbb betegség, és stressz hatására újra és újra kiújul. Gyermekkorban is kialakulhat, de maga a vírus felnőttkorban jóval agresszívebb. A gyógyszertárakban található herpesztapaszok és kenőcsök segítik a fájdalmas tüneteket enyhíteni, illetve elősegítik a gyorsabb gyógyulást, ettől függetlenül előfordulhat, hogy akár több hétig is szenvedünk a herpesszel.

A másik leggyakoribb probléma a szájban az afta. Szintén hólyagok formájában jelentkezik, a herpesszel ellentétben azonban , itt nem történik további sebesedés. A szürgés, sárgás hólyagok égő, fájdalmas érzést okoznak a szájban. Az afták bárhol megjelenhetnek, a fogínyen, a nyelven, a nyálkahártyán...stb. Konkrét betegség, fertőzés nem áll a kialakulásának hátterében, azonban a felsértett fogíny, nyálkahártya esetén könnyen kialakulhat, hiszen a sérült felületen bejuthatnak a baktériumok. Magától elmúlik néhány nap alatt, de ha több hólyag jönne ki a szájban és már nagyon kellemetlen érzést okoz, akkor fertőtlenítő tablettával, szopogató tablettákkal orvosolható a probléma.

Ritkábban találkozhatunk a szájpenész okozta problémával, egészen apró csecsemőktől a felnőttekig bárkinél kialakulhat. A szájpenész a nyálkahártyán, a nyelven, a fogínyen, és a garatban kialakuló szürkés-fehéres lepedék szerű foltok és esetenként vérzés jelzi. Kialakulásának hátterében gombásodás áll, ha a gombák túlszaporodnak a szájüregben akkor alakul ki ez a kellemetlen probléma. Ennek oka lehet különféle fertőzés, ha immunrendszerünk legyengül az ember fogékonyabba a legkülönfélébb vírusokra, és baktériumokra. A szájpenész antibiotikumos kúrával gyógytható.

Ritkább esetben a nyálmirigyeket is érheti fertőzés, mely eredményeként nyálkő alakulhat a szájban. Ez egy viszonylag ritka betegség, melyet sebészeti úton lehet orvosolni. Ilyen esetben, a egy leginkább mészhez hasonlítható kő képződik a nyálmirigyekben, melyek eldugítják a a nyálmirigyeket és megnehezítik a nyál távozását a kivezető csövön.

Az elhanyagolt szájban a fent említett problémákon túl akár daganatos betegségek is kialakulhatnak, éppen ezért nagyon fontos a mindennapi szájápolás, a megfelelő szájhigiéne. Ne feledkezzünk meg az alapos fogmosásról, a nyelvápolásról, drogériákban beszerezhetünk speciális tükröt, mely segítségünkre lehet, hogy az eldugott területeket is feltérképezzük, valamint, speciális nyelvkaparóval, vagy fogkefével eltávolíthatjuk a lepedéket. Mindezek mellett rendelkezésünkre áll számtalan speciális fogkrém, lepedékeltávolító krém, zselé, és számtalan fertőtlenítő szájvíz. A rendszeresen karbantartott szájüregben nehezebben fognak megtapadni a különféle mikroorganizmusok, melyek a betegségek kialakulásához vezethetnek.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)