Jump to content

Aludj meztelenül egészségedért és párkapcsolatodért

2017. 05. 06. 19:00

Nincs is jobb, mint egy nehéz nap után megtisztálkodni. Egy kád kellemesen meleg vízben elheverni, vagy egy zuhanyt venni és irány az ágy. Már csak az nem mindegy, hogy mit veszel magadra alváshoz. Semmit? Lehet, hogy te teszed a legjobban?!

Most már beköszöntött a jobb idő és a fázósak is jobban el tudják képzelni azt, hogy minden öltözék nélkül feküdjenek a takaró alá. Sokan alszanak minden időjárás mellett is meztelenül. A kényelmi részén túl azonban számos egészségügyi előnye is van annak, ha az alváshoz meztelenül fekszünk le.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit és azt milyen minőségben alszunk. Napjaink szinte percre pontosan be vannak osztva, tele vagyunk feszültséggel. Az éjszaka, az esti alvás lehet az, amely során szervezetünk kipihenheti az aznapi fáradalmakat és regenerálódhat. Ha eddig magadra vettél hálóruhát, akkor lehet, hogy most meg fogsz attól szabadulni. Hogy mi az érvünk?

A nyári nagy melegben még az is ledobja magáról az alvóruhákat, aki megrögzötten visel pizsamát vagy hálóinget. Van az a meleg, amikor már kénytelenek vagyunk megszabadulni este azoktól. Miért is ne? Egészségesebb és hol engedje el magát az ember, mint otthon?

Az alváskutatók is foglalkoztak annak témájával, hogy milyen különbségek tapasztalhatók a pizsamában, hálóingben valamint a meztelenül lefekvők alvása között. Vizsgálataik alapján kijelentették, hogy az alvás minősége is javulhat, ugyanakkor a párkapcsolatra is jótékonyan hathat a mezítelen alvás.

A meztelenség ahhoz is hozzájárul, hogy a szervezet kortizol szintje intenzívebben termelődjön. Amikor pizsamát vagy hálóinget veszünk este, akkor magasabb hőmérsékletet biztosítunk a testünknek, csakhogy ébredés után a kortizol is magasabban szinten marad, így stresszes, feszült napnak nézhetünk elébe. Pedig csak annyi kellene, hogy megszabaduljunk az ágyban a ruháktól.

Ha nem húzol magadra semmit elalváshoz, akkor támogatod mélyebb és minőségi alvásodat. Alvás során alapjában véve lehűl a szervezetünk. Ha nem veszünk fel pizsamát magunkra, akkor ezt a folyamatot felgyorsítjuk, így a szervezet hatékonyabb pihenéséhez járulunk hozzá.

Egész nap ruhába vagyunk burkolva, és még este is textilbe burkolnád magad? Pedig egy kellemes fürdő után, bőrünk felfrissülve és megtisztulva meztelenül jut igazán levegőhöz. Szinte megkönnyebbül testünk.

Jó hír, hogy ha meztelenül térünk nyugovóra, akkor a csökkenő testhőmérsékletnek köszönhetően a növekedési hormonok és a melatonin termelődése egyenletesebb, így az öregedést is lassítani lehet. Amikor pizsamát húzunk magunkra, akkor a magasabb testhőmérsékletünk ezt a folyamatot akadályozza.

Döcögősebb mostanában a párkapcsolatod? Le a hálóinggel, pizsamával. Akár ennyi is elég lehet, hogy a tüzet újra csiholja. Ha nincs épületes probléma és elhidegülés a pár tagjai között, akkor ki tudna a meztelenkedésnek ellenállni?

A meztelenül alvás jó hatással van az egészségünkre, mert sokkal jobb alvást érhetünk el, de még kapcsolatunkra is kihathat. Pizsamát vissza a szekrénybe, indulhat a meztelenkedés!

(Forrás: marmalade.hu | thespruce.com, beingindian.com, hristosimpartasitcopiilor.com/képek)