Jump to content

Tedd vízhatlanná a lábbeliket!

2017. 04. 20. 19:00

A tavasz messiásként vártuk, de jól tudtuk, hogy a szeszélyes április hozhat bármit. Nem nagyon számítottunk már hóra, de valahol még megmutatta magát ez a csapadékforma. Az esővel azonban számoltunk. Cipőink is?

Akár napokig is eshet az eső, és az összegyűlt esővizet olykor csak ügyes manőverekkel lehet kikerülni. Van az a szint, amikor a jól szigetelt, vízhatlannak minősített cipő is átázhat, sok pedig nem is arra van tervezve, hogy az esőt kivédje. Mindenesetre néhány trükköt megpróbálhatsz bevetni azért, hogy a család lábbelijeit vízhatlanná tedd. Legalább addig ne ázzon be, amíg az iskolába és a munkahelyre eljuttok.

Úgy tűnik, hogy a napokban erre szükségünk is lesz. A cipőink egy része nem is túl jó minőségű, a nedvességet sem bírják jól, de még a drágább és márkásabb lábbelik is elveszítheti vízlepergető képességüket akkor, ha nem megfelelő ápolásban részesítjük azokat.

Milyen kellemetlen, ha beázott cipőben kell lennünk egész nap, igaz? Ha van rá lehetőség, hogy átcseréljük másikra, akkor kicsit kényelmesebb és nagy eséllyel mire megyünk haza, megszárad. Ha nem így van, akkor nyirkos, vizes cipőben lenni egész nap egyet jelent azzal, hogy megfázzunk, felfázzunk.

A jó minőségű cipőt eleve úgy készítik el, hogy minél vízhatlanabb legyen. Erre több módszert is alkalmazhatnak. Az egyik megoldás szerint vízhatlan anyaggal kezelik a felületet. Ha vásárlás után nem ápoljuk megfelelően cipőinket, egy idő után veszít ellenálló képességéből. Éppen ezért érdemes ezt az állapotot megelőzni, és otthon is sokat tehetsz azért, hogy impregnáld cipőidet.

Mielőtt vízhatlanná tennéd a lábbeliket a legfontosabb lépés, hogy szabadítsd meg a szennyeződésektől. Használj kefét, és ruhát ehhez. Léteznek krémek, spray-k, amelyeket azért forgalmaznak, hogy könnyen vízhatlaníthassuk cipőinket. Érdemesebb jó cipőápolóra kiadni pénzt, mert ezek a készítmények nemcsak több hatóanyagot tartalmaznak, de több funkciót is betöltenek. Nemcsak impregnálja a cipők felületét, de ápolja is. A jó minőségű készítmények nem olcsók, de megéri rá költeni. Van azonban olyan szer, amelyet otthon is elkészíthetsz. Már sokat jelent, ha ricinusolajjal kened át a család lábbelijeit, de ha ennél tartósabb megoldásra vágysz, akkor több mindent kell beszerezni. Szükséged lesz 8 dkg méhviaszra, terpentinre, amelyeket össze kell dolgozni. Némi vízben oldj fel szappant, majd ezt a keveréket add hozzá a méhviaszhoz és kend át a cipők felületét. Szárítsd meg hajszárítóval, így egy olyan védőréteg alakul ki a cipőn, amely nem enged be egy csepp vizet sem.

(Forrás: marmalade.hu | thehauteblonde.com, wikihow.com, rightchoiceblogs.wordpress.com/képek)