Jump to content

A fehér ló és a herceg legendája

2017. 03. 31. 19:05

A XXI. század hölgyei, akik lelkük mélyén egy kicsit még mindig hercegnőnek érzik magukat (a szó legkevésbé sem pejoratív értelmében), igenis várják azt a herceget a ló hátán. De miért forrt össze a kettő, és valójában milyen babona lengi körbe a fehér lovat?

A népi hagyomány szerint a fehér ló elvezeti a szerelmes, vagy szerelemre vágyó nőhöz a hercegét. A lovakhoz egyébként rengeteg magyar hiedelem és mítosz kapcsolódik. Valószínűleg ez arra vezethető vissza, hogy, amint mondani szokás „lovas nemzet vagyunk.”

A lovakhoz fűződő ősi viszonyunkat, mi sem bizonyítja jobban, minthogy alig találni olyan babonát, népmesét, legendát, melyben ne bukkant volna fel a négylábú pej paripa. Az élet legkülönfélébb területeit is érintik ezek a babonák. Például „ha egy várandós mama magzatának szíve úgy ver, mint egy lóé, a gyermek leány lesz, ha viszont úgy zakatol, mint egy vonat, akkor fiú.” Ugyanakkor, voltak olyan vélekedések is, hogy: „ha a ló a ház kapuja előtt nyerít, betegség előjele a ház lakói számára.” Viszont gyógyulást is hozhat: „egy szőrszál megevése a ló sörényéből, a bélférgek és giliszták ellen.”

A fehér ló legendáját évtizedes szájhagyomány őrzi, és a szerelmi élet esetében a ló az eljövendő férfit szimbolizálja. A monda szerint a minél szebb a ló, annál jóképűbb lesz az udvarló is.

A ló kabalaként is működik. A hagyomány szerint keríteni kell egy lovat ábrázoló figurát, és kirakni a lakásban a hálószobába. Na persze az sem mindegy, hogy milyen jószágot teszünk ki és az sem, hogy merre néz. Lehetőleg az ablakpárkányon álljon, és Nyugat felé nézzen.

Csak fehér lovat szabad kitenni szerencsehozó kabalának, mert állítólag a tarka, vagy szürke ló nem vonzza be a nagy Ő-t. A figura lehetőleg legyen jól kidolgozott, izmos, egyszóval egy igazi pej paripa, hiszen az jelképezi a leendőbelit, legalábbis ezt tartja a szóbeszéd.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)