Jump to content

Fess tojást, megmondjuk hogyan - 2. rész

2017. 03. 11. 17:00

Még csak most ért el minket a tavasz, és örülünk annak, hogy kezd virulni a természet, de már érdemes a tavaszi ünneppel is foglalkoznunk, azaz a húsvéttal. Az ünnep egyik szinte kötelező kelléke a hímes vagy festett tojás. Ehhez adunk ötleteket.

Az előző részben a tojásról, mint szimbólumról esett szó, valamint díszítésének hagyományairól írtunk. Megemlítettük azt is, hogy más országokban milyen szokások éltek vagy élnek még ma is, ami a tojáshoz köthető. Most pedig térjünk rá a lényegre, hogy megtalálhassa mindenki a számára ideális technikát.

Mielőtt belekezdenénk a tojások színre festésébe, vannak bizonyos előkészületek, amelyeket el kell végezni, hogy szép legyen a végeredmény. A tojásokat mosogatószeres vízzel meg kell mosni, majd le kell öblíteni, hogy a zsírt eltávolítsuk a héjukról. Ne a már forrásban lévő vízbe tegyük a tojásokat főni, mert megrepedhet a héjuk és kifuthat a fehérje. A vízbe érdemes ecetet vagy sót rakni azért, hogy ha mégis megrepedne a héj, a tartalom nem fut ki. A megrepedt tojást már nem lehet díszíteni, de az ünnepi ételhez akkor is fel lehet használni. Forrástól számított 10 percen keresztül főzd, vagyis kemény tojást készíts. Ha tartósabb megoldásra vágysz, akkor jóval tovább is főzheted, igaz, hogy ezután már megenni majd nem lehet, de tartós húsvéti dekorációt nyersz. Ha tojásfestő oldattal fogsz dolgozni, ahhoz is érdemes ecetet adagolni, mert tartósabb és szebb eredményt kapsz.

Ha természettudatos vagy, a tojás héjának megfestéséhez semmilyen mesterséges, vegyi anyagot nem akarsz használni, akkor megteheted természetes hozzávalókkal. A legelterjedtebb és legáltalánosabb, ha a vöröshagyma héját felfőzöd és ebben a lében áztatod a főtt tojásokat, így tartós pirosas barna, aranysárga színű tojásokat kapsz. A vöröshagyma hasonlóképp elkészített fürdője piros tojásokat ad. A sárga színt a narancs héjának, sárgarépának és kurkumának felfőzéséből nyered, ebben fürdőzteted meg a tojásokat. A spenótlevelek áztatása és főzése zöld színt ad, ha azonban kék, bíbor  tojásokra vágysz, akkor a vöröskáposztát kell felszelni, áztatni, majd felfőzni és megfürdetni benne 10 percen keresztül. Rózsaszín külsőt eredményez egy csipkebogyó teás fürdő, és ha málnaszörpben hagyod állni a tojásokat, az is hasonlót eredményez. A barna szín adója a fekete tea, vagy a kávé.

Ezek voltak a tojásfestés természetes változatai. Ha azonban nem csak színekre, de mintákra is vágysz, akkor azt is meg lehet tenni. Fűszernövények leveleiből csípj le egyet, amelyet a tisztára mosott, még színezetlen felületű nedves tojáshéjra helyezel. A tojást így rakd bele egy nejlonharisnyába, erősen kösd le a szárát, hogy a tojás és a levél se tudjon elmozdulni.  Mártsd meg a kívánt színben. A hatóidő után húzd ki a tojásokat, száradás után távolítsd el a harisnyát és a növényt is. Ha cérnával rögzíted a levelet, akkor nemcsak a nem mozdul el a levél, de a levélen túl a cérna nyoma is megmarad még érdekesebb hatást keltve.

Kipróbálhatod az alufóliás tojásfestést is. Ez azt jelenti, hogy veszel egy négyzet alakú fóliát, amelyet azonnal össze is gyűrsz, majd kisimítod. A belső részét befested a kívánt akrilfestékkel, ebbe csomagolod be a főtt tojást óvatosan. Egy picit így hagyod, majd óvatosan kibontod és hagyod megszáradni a tojást. Ha nem akarod, hogy csak egy színű legyen a tojás, akkor további színekkel megteszed ugyanezt ugyanazzal a tojással.

(Forrás: marmalade.hu | pixabay.com, painting.mittballs.com, brit.co/képek)