Jump to content

A balkezesség titka

2017. 01. 14. 19:00

Szerencsére már nem kell a balkezes gyermeknek kötelezően jobb kézzel írnia, ha az ő adottságai és képességei a bal kézre mértek. Nem is olyan túlságosan régen, még szokás volt kötelezően jobb kézzel írni, mert az volt az elfogadott.

A balkezesekre kicsit úgy tekintenek, mint csodalényekre. A balkezeseket sokkal kreatívabbaknak vélik, és sok mindenben előnye is lehet, ha a bal kezükkel. Ám a balkezesség lehet átok is, érezhetik annak hátrányait. A balkezességnek van egyfajta negatív kicsengése is. Eleve azért, mert a jobb, az jobb. Mintha a bal attól rosszabb lenne, mert az elnevezése nem jobb. Vagyis a bal szóhoz negatív tartalmat csatolunk, és egyértelműen jó a jobb. Gondoljunk csak arra, hogy ha rossz napunk van, akkor azt szoktuk mondani, hogy bal lábbal keltünk. Ha a történések nem jók, akkor balszerencsénk van. Még a Himnuszunkban is balsorsról írnak, de más népeknél is felfedezhető a bal, a balkezesség negatív tartalommal való megtöltése.

Egyes kultúrákban egyenesen tilos használni a bal kéz az étkezéshez. Egy időben hazánk oktatásában is az volt a szokás, hogy a balkezes gyermekeket átszokatták a jobb kezes írásra. Habár átszokatták az eleve balkezest a jobb kézzel való írásra, azért alapjában véve mégiscsak használhatták azt. Indonéziában ezt máshogy kezelik még most is. A bal kéz használatáról úgy szokatják le az ott élő gyerekeket, hogy a "rossz" kezét a törzséhez kötözik, így azt nem tudja mozgatni sem. Afrika egyes részein ennél sokkal durvább megoldást eszközölnek a balkezesség ellen, ott ugyanis tettlegességig fajul az, hogy kineveljék a gyerekekből a rossz kéz használatát.

A balkezességre korábban úgy tekintettek, mint valami betegségre, és összefüggésbe hozták a bűnözéssel, az arra való nagyobb hajlammal is. Úgy vélték, hogy a balkezes emberek száma jóval kisebb arányú a fejlett emberi csoportokban. Más tudós azt hangoztatta, hogy a balkezesség is arra utal, hogy a személy gyengébb értelmileg és erkölcsileg is. Sokan keresték a magyarázatot a balkezességre, de nem mindenki értelmezte úgy, hogy az baj, az ördögtől való. Jean-Jacques Rousseau már a XVIII. században azt hangsúlyozta, hogy engedni kell a gyerekeket azzal a kezükkel dolgozni, amelyikkel akarnak.

Habár két agyféltekére különül az emberi agy, azok azonban nincsenek állandó harcban egymással, hogy melyik múlja felül a másikat. A két agyfélteke együtt dolgozik, de bizonyos funkciókat máshogy látnak el. Tény, hogy az emberiség nagy része az íráshoz a jobb kezét használja. Vajon őseink hogyan éltek? Melyik kezüket használták inkább? A tudósok úgy vélik, hogy a korai emberek között sokkal több lehetett az, aki mindkét kezét nagyjából egyforma mértékkel használta, de nagyjából a rézkortól számítva egyre többen tértek át a jobbkezességre. De miért éppen a jobb kézre?

A kutatók is keresik erre a magyarázatot és a génekre fogják, mások hormonális hatások, vagy a szülés közbeni oxigénhiányos eredményeként értelmezik a balkezesség kialakulását. Egyes betegségekben szenvedőknél (epilepszia, Down-szindróma), egypetéjű ikreknél és férfiak esetében gyakoribb a bal kéz dominanciája. Kelet-Európában, Délkelet-Ázsiában magasabb a balkezesek aránya.

(Forrás: marmalade.hu | powerofpositivity.com, huffpost.com, magic.co.uk/képek)