Jump to content

Savanyítva egészségesebb, mint nyersen

2017. 01. 13. 17:00

Szervezetünknek sokkal nagyobb a vitaminszükséglete a téli időszakban. Vitaminkészítményekkel, trópusi gyümölcsökkel próbáljuk szinten tartani, pedig van egy olyan növény, amelyet könnyű beszerezni, fontos és egészséges tápanyagok forrása. Ez a káposzta.

Az Atlanti-óceán partvidékén és a Földközi-tenger nyugati partjain termett a káposzta egykoron. Már az ókori Egyiptomban, valamint a rómaiak és a görögök is ismerték a káposzta nagyszerű tulajdonságait. A káposzta az egyik legrégebben termesztett növények egyike. Már a korai kultúrák emberei felfedezték, hogy jó a gyomorfekélyre, és még a pestist is gyógyítja. Sóval leszórva tartósították az egész fej káposztákat. Valószínűleg már a középkorban savanyították a káposztát a tatárok, tőlük vették át ezt a szokást. A növény savanyításával arra is rájöttek, hogy pótolni lehet a C-vitamint, így az ennek hiányával fellépő skorbut is kiküszöbölhető. A tengerészek emiatt előszeretettel fogyasztották a savanyított káposztát.

A savanyú káposzta igencsak gazdag tápforrás, hiszen tartalmaz béta-karotint, C-vitamint, de megtalálható benne a B-, E- és K-vitamin is. Nemcsak vitaminok vannak benne, hanem ásványi anyagok is, amelyek ugyancsak fontosak az emberi szervezet számára. Így a kálium, kalcium, cink, foszfor, magnézium és a vas forrása is. Érdemes lenne rendszeresen fogyasztani a savanyú káposztából, mert az egyik leginkább hatékony rákellenes növényünk. A növény erjesztett változatának hatóanyagai megakadályozzák, hogy a sejtek kóros burjánzásba kezdjenek. De nem csak a rákos megbetegedés kialakulásának esélyét csökkenti, hanem az agyvérzését, a szívinfarktusét, cukorbetegségét is, valamint a civilizációs betegségek ellen is alkalmazható. Az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen B9- és B12-vitamint is tartalmazza a savanyú káposzta, és így a depresszió kialakulását is megelőzhetjük vele.

A friss káposzta is jó hatással van az egészségünkre, de a savanyított változata még inkább, mert jóval magasabb a C-vitamin tartalma. Ugyanígy a K-vitamin tartalma is magasabb, amely a sebek gyógyulását segíti azzal, hogy javítja a véralvadást. A savanyú káposzta ugyancsak hatékony a zsírsavak anyagcseréjének fokozásában, csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyítással tejsav keletkezik, amelyben B-vitamin jócskán megtalálható. A káposzta fogyasztásával a bél nyálkahártyáját is gyógyítja, ha valahol sérült lenne. Serkenti a bél működését, a tejsav baktériumai megakadályozzák, hogy más káros baktériumok elszaporodhassanak a szervezetben. A káposzta cellulóz- és rosttartalma magas, így megakadályozza az emésztési zavarok kialakulását. Emellett a tejsav kedvezően hat az epehólyagra is.

Ha méregteleníteni, egészségesebbé szeretnéd tenni szervezetedet, akkor mindenképp nyers formában érdemes fogyasztani a savanyú káposztát, mert más eljárással az értékes vitaminok, tápanyagok megsemmisülhetnek.

(Forrás: marmalade.hu | homecookinginmontana.blogspot.hu, theprudentgarden.com, eletmodszer.com/képek)