Jump to content

Összefüggés van a hideg és a szívinfarktusok száma között

2017. 01. 08. 17:00

Legnagyobb kincsünk az egészségünk, de hajlamosak vagyunk ezt figyelmen kívül hagyni addig, amíg látszólag, és érezhetően sem mutatja jeleit bármi probléma. Ha felfigyelünk valami eltérésre, bajra, tünetre, pánikszerűen dolgozunk azon, hogy változtassunk akár egész életünkön.

A különféle szívbetegségek hazánk halálozási listájának élén vannak. A szívproblémákkal küzdők életében nagy jelentősége van az időjárásnak is. Helyes étkezéssel, mozgással sokat lehet tenni, de azt, hogy milyen az időjárás, azt nem tudjuk befolyásolni. A hideg és meleg levegő érkezése, vonulása hatással van mindenkire, de a betegségben szenvedőkre nézve egyenesen veszélyes, akár halálos is lehet. Vannak, akiket a meleg, míg másokat a hideg gyötör meg, és olyan is van, akik számára a kettő közötti átmenet lehet a kínzó.

Eddig sem panaszkodhattunk az idei télre, mert produkált már havat és igazán hideget, de az igazi arcát még csak most mutatja meg. A hideg azonban nem túl jó a szívproblémákkal küzdők számára. A hideghez mindenkinek alkalmazkodnia kell, de a beteg szívnek ez sokkal nehezebb és nagyobb megterhelést is jelent. A hidegfront, eleve a hideg növeli a görcskészséget. A magas vérnyomással élők számára a hideg napokban figyelniük kell saját magukat. Tapasztal általános rosszullétet, vagy fejfájást? A hidegben nagyobb az esély a görcsök kialakulására, ezért figyelni kell a jelekre, úgymint a szívtájékon jelentkező szorításra, fájdalomra.

A kutatók rájöttek arra, hogy összefüggés van a hideg és a szívinfarktusok száma között. Vagyis, amikor hideg van, megemelkedik a szívinfarktusos betegek száma. Emellett azonban gyakoribb a hirtelen szívhalál is. A hideg hat a szervezetre, méghozzá az alacsony hőmérséklet miatt az erek összehúzódnak a testfelszínen és a bőrben is. A szív erei pont így reagálnak a hidegre, ennek következtében pedig a szívizom vérellátása is csökken. A szívnek sokkal erősebben kell dolgoznia, hogy minden szervet és sejtet ellásson oxigénnel. Még az egészséges szívet is megdolgoztatja, de a beteg szív számára ez nagyon nagy terhet jelent.

Ha valaki szívbeteg, akkor a hidegben sokkal elővigyázatosabbnak kell lennie. A szívbetegeknek nem szabad sok időt kint, a hidegben tartózkodnia. Az idős szívbetegekre ez pedig fokozottan érvényes. Egy rövidke séta nem árt, de megerőltető fizikai munka végzése egyáltalán nem megengedett.

A szívroham jelei a mellkasban fellépő szorító érzés, mellkasi fájdalom, nyomás, amely átterjedhet a karra, nyakra, hátra, vállra, állkapocsra és leginkább a baloldalon érezhető mindez. A bőr hideg, verejtékes, légszomj, szorongás tapasztalható. Ha a jelek közül bármelyiket tapasztalod magadnál, családtagodnál, azonnal hívni kell a mentőt.

(Forrás: marmalade.hu | blog.ochsner.org, foxnews.com, dailysabah.com/képek)