Jump to content

Éjszakai izzadás

2017. 01. 07. 19:05

Természetes, hogy az ember izzad, nincs is azzal semmi gond. Viszont azzal már igen, ha éjszakánként izzadságtól vizes pólóval ébred. Nem a rossz álom az oka.

Mit értünk éjszakai izzadás alatt jelen helyzetben? Azt a szituációt, amikor az ember arra ébred az éjszaka közepén, hogy a pólójából facsarni lehet a vizet, és úgy verejtékezik, mint aki épp akkor futott le egy maratont. Aztán egyszer csak abbamarad, mintha mi sem történt volna.

A fent leírt jelenség, meglepő módon igen sok embert érint kishazánkban. A lakosság 40%-a szenved a problémától.
Az éjszakai izzadás komolyságát sajnos nem veszik elég komolyan, pedig betegségek vagy épp mentális túlterheltség jele is lehet.

Szervi szinten komoly problémákat is jelezhet. A pajzsmirigy túlműködés egyik tünete is lehet, vagy akár hormonális betegségre is utalhat. A TBC vagy épp limfóma is meghúzódhat a tünet mögött.

A másik ok, ami úgy gondolom jellemzőbb kiváltója a magyar lakosságnál, a stressz és a lelki problémák. Mivel sokan nem mennek el szakemberhez, nem beszélnek a problémákról, sőt, inkább úgy tesznek mintha azok nem is léteznének, és csak elnyomják magukban, jellemző, hogy valahol a felgyülemlett, de nem kezelt stressz kitör, ami pont az éjszakai alvás időszaka.

Ez azért lehetséges, mert alvás közben az agy kétszer olyan gyorsan dolgozik, mint napközben. Az összes minket ért ingert, látottakat, hallottakat fel kell dolgoznia, egyszóval a napi történést, aminek szerves része a nem kezelt probléma, az adott egyénnél.



A lelki túlterheltség és stressz egyik megjelenési formája a fokozott izzadás, minden környezeti ok nélkül. Mivel az emberek többségét ez az éjszaka közepén éri, amit nagyjából a visszaalvás követ, így nem sok gondod fordítanak rá, pedig az baj. A szervezet nem hiába jelzi vad izzadási rohamokkal, hogy valamit tenni kellene, ha a személy nem vevő az üzenetre.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)