Jump to content

A meglévő és a hiányzó faktorok

2017. 01. 06. 19:00

Van egy műsor, amely sokakat a televízió elé vonz. Vannak, akik már a legelejétől kezdve nyomon követik az X-Faktor tehetségkutató, mások csak a válogatókat nézik meg, megint mások pedig akkor kapcsolódnak be, amikor már élesben megy a verseny a kiválasztottak között. Na persze olyanok is vannak, akik nem élnek ilyen drogokkal.

Az X-Faktor egy olyan licencszerződéses műsor, amelyet az RTL Klub csatorna sugároz. A magyar változat mindenben úgy működik, mint az eredeti, brit The X Factor műsor. A szabályok és a műsor teljes felépítése is a brit verziót követő tehetségkutató. A most már évek óta töretlenül futó magyar műsor is az egyik legkedveltebb és legnézettebb. Az emberek java szereti az X-Faktort, vagy az ahhoz hasonlatos tehetségkutatókat, mert érzelmeket enged megélni. Sírhatunk, nevethetünk egyaránt.

Az X-Faktor a válogatókkal kezdődik el. Több ezer önjelölt "sztár" áll a zsűri elé, akik előtt megmérettetik magukat. Tegyük a szívünkre a kezünket, a legtöbben talán ezt a részét élvezik legjobban ennek a tehetségkutatónak. Szem nem marad szárazon. Hol a meghatottság, hol pedig a nevetés miatt könnyeznek a nézők és a zsűritagok. Hamar rájöttek a műsor készítői, hogy igen népszerű a nézők között a válogató, hiszen ingyen és bérmentve kacaghat az ember a bátor, ámbár tehetségtelen énekeseken.

Van, aki így okozott meglepetést a nézőknek és a zsűrinek egyaránt:

Ahogy teltek az évek, úgy tűntek fel újból már ismerős arcok. Méghozzá a legelső rostán kihullottak közül többen újból visszaálltak hatalmas önbizalommal a zsűri elé a következő szériában is. Ki is csapták a biztosítékot:

Sokakat leginkább ez a rész tart a tévé előtt, mivel azonban figyelemmel kísérte a válogatást, a táborba való bejutottakat is, így már arra is kíváncsi, hogy a legtehetségesebbek hová fejlődnek, ki nyeri meg a műsort. A válogatókat nézők többsége továbbra is követni a műsort. A műsor felépítése ugyanis az, hogy a válogatók során kiragadják a tömegből azokat, akik a táborra alkalmasak. A táborban a énekesek megismerkednek a mentorokkal. Itt még semmi garancia arra, hogy a tábori lét egyet jelent a színpadon való megmérettetéssel. A mentorok előtti énekléssel lehet meggyőzni a mentorokat arról, hogy érdemes-e nagyközönség előtt megmutatni tudásukat. A mentorok olyan hazai hírességek, akiknek az a feladatuk, hogy a szárnyaik alá tartozó, erősen szelektált versenyzőkből a legjobbat kihozzák és elkísérjék lehetőleg a nyerésig.

A zsűri, azaz a mentorok dramaturgiai jelentőséggel is bírnak. Nemcsak a versenyzőik pátyolgatása, terelgetése a dolguk. Köztük mindig van egy érzelgősebb (leginkább hölgy), vagy egy diszkrét szaki és egy igazi guru, valamint az, aki bátran kimondja, hogy valaki jó, vagy sem.

Egy műsor, amely működik. Nemcsak a technikák, a táncosok és a ruhák miatt, és még csak nem is biztos, hogy a mentorok miatt, hanem a versenyzők azok, akik miatt szívesen nézik az X-Faktort. Mindenkinek megvan a maga története, olykor pedig valódi tündérmese bontakozik ki a nézők szeme láttára.

(Forrás: marmalade.hu | alkupiac.hu, life.hu, femina.hu/képek | youtube.com/videók)