Jump to content

Elixír a testnek és a léleknek

2016. 10. 30. 17:00

Nem csak divat a lovakat szeretni, a lovakkal foglalkozni. Nem csak urizálás a lovaglás, hanem gyógyír lehet a testnek és a léleknek is. Számos előnye van annak, ha a lovaglásban találjuk meg a számunkra legjobb mozgást.

Annyiféle sport van, és a legtöbbje zárt helyen, teremben is megvalósítható. Némelyik igencsak monoton, és ha az edzések varázsa elmúlik, helyette csak a monotonitás marad, sokan megunják és abbahagyják. Bármilyen körülmények között is ül először az ember a ló hátára, ha egyszer ráérez, nehezen tud más sportot elképzelni, vagy legalábbis vágyni fog arra, hogy ismét lóháton legyen.

Lovat nem tartanak minden háznál, és lovagolni sem lehet csak úgy, ahhoz megfelelő felszerelés szükséges. Egyre több lovarda és lótartó foglalkozik már azzal, hogy lovait lovaglásra kínálja fel.

Kicsi korunktól kezdve fogékonyak vagyunk környezetünkre, így a természetben eltöltött idő, az élőlényekkel való kapcsolat kihatással van egész életünkre és gondolkodásmódunkra. Már egészen kicsi gyermekkortól érdemes a gyermekek számára bemutatni a lovakat. A lovakkal való találkozások meghatározó élményévé válhat a gyermeknek, de akár a felnőttnek is.

A lovak szeretetével, a lovaglással csak nyerünk. Ha a fizikai előnyeit vesszük sorra, akkor a lovaglással javul az ember egyensúlya, erősödnek az izmok. Kimondottan jó hatással van a comb- és hátizmokra, ezáltal javul a testtartás. A lovaglás úgy működik, mint egy gyógytorna, nem véletlenül használják fel ezeket a patásokat terápiás állatként. A lovaglással javul a keringés, a légzés és gyorsulnak a reflexek, valamint az izmok görcsössége csökken.

Miközben lovagol valaki, észre sem veszi, hogy minden izma dolgozik, és azon sem gondolkodik, hogy egy hatalmas, izomtól dagadó állat hátán ül, miközben teljes összhangban mozognak együtt. Ez az összhang önbizalmat és sikerélményt nyújt mindenkinek. Segít nem a napi gondokra, bajokra figyelni. Amíg lovagolunk, a természettel összeolvadunk, és ez elvonja a figyelmünket. Aki már kicsit komolyabban lovagol, számára már nem csak annyiból áll a lovaglás, hogy felül a lóra, hanem feladatokat is el kell végezni. A lóápolás mikéntjeit is el kell sajátítani, valamint a lóval közösen feladatokat kell elvégezni. Egy-egy sikeres feladat teljesítése örömmel tölt el mindenkit, ez is hozzásegíti az önbizalom erősödéséhez. A szabad levegőn való időtöltés javítja a közérzetet.

Idő szükséges ahhoz, hogy elsajátítsuk azt, hogyan kell irányítani a lovat. Mire kialakul ló és lovasa között az összhang, megtanul az ember odafigyelni egy másik lényre. Rendre, fegyelemre, a másik tiszteletére tanít.

(Forrás: marmalade.hu | reference.com, wisegeek.com, thebiglead.com/képek)