Jump to content

Nem találja a kulcsát? Csukja be a szemét és emlékezzen!

2016. 09. 08. 16:08

A reggeli rohanásban nem találja a dolgait, késésben van, és minden másodperc számít? Hunyja le szemeit, mindössze 6 másodpercre lesz szüksége.

A szem becsukása energiát szabadít fel az agyban, ezáltal könnyebbé válik a dolgunk. Legalábbis ezt bizonyítja az University of Surrey pszichológus tudóscsapatának kísérlete.

A kísérlet során az alanyokat arra kérték, hogy csukott szemmel válaszoljanak feltett kérdésekre. A kérdések egy-egy lejátszott filmhez kapcsolódtak. A vizsgálatban részt vevő 200 nő és férfi, az első felvétel során egy villanyszerelőt látott, aki munka közben összelop mindent a házakból. Ez egyébként némafilm volt, így csak a látottakra támaszkodhattak az alanyok.

A vetítés után következtek a kérdések, melyekre az önkéntesek csoportjának egyik fele nyitott szemmel, a másik fele csukott szemmel válaszolt. Azok, akik nyitott szemmel feleltek, csupán 48%-os pontossággal válaszoltak jól, viszont azok, akik ugyan ezt lehunyt szemmel tették, 71%-ban adtak helyes választ a kérdésekre.

A második lejátszott felvétel a BBC sorozatának, a Crimewatch-nak egy része volt, ami hanggal és képpel is párosult. A helyes válaszok száma mind két csoport esetében megnőtt, hiszen a történésekre, audiovizuális módon emlékezhettek.

A kísérlet eredményeit összesítve kijelenthető, hogy lecsukott szemmel, könnyebbé válik az emlékezése. Ez annak köszönhető, hogy a külső világ ingereit kizárva az agynak kevesebb ingert kell feldolgozni az adott idő alatt, így több energia szabadul fel, ami így az adott emlékkép felidézésére fordítható.

Erre a módszerre bíztatják a szemtanúkat a rendőrségi kihallgatás során, mert ezzel a „trükkel”, egyszerűbben, és részletesebben fel lehet idézni az adott képet, a látottakat. Erről a gyakorlatról a Legal and Criminological Psychologyban közöltek hosszabb publikációt.

 

Még több izgalmas cikkért keresd a  Marmalade facebook oldalát! 
Forrás: marmalade.hu | Kép: startvirallife.com