Jump to content

Öt másodperces izgalom

2016. 05. 29. 19:00

A szabályok azért vannak, hogy valamilyen meghatározott kereteken belül történjenek meg dolgok. Másik felfogás szerint pedig azért vannak, hogy megszegjük azokat. Hallottál már az öt másodperces szabályról?

Ismerős konyhai szituáció lehet, amely mindenkivel megtörtént már nagy valószínűséggel, amikor a frissen elkészített vajas kenyér pofával zuhan a földre. Teljesen mindegy, hogy szőnyegre vagy padlóra esik a kenyér, néhány másodpercig eljátszadozik az ember a gondolattal, hogy felvegye-e vagy mehet a kukába? Van egy bizonyos villanásnyi idő, amikor az esés közben azon rimánkodunk, hogy csak ne a vajas felével érjen földet a szelet kenyér. Ha így van, akkor nyugodt szívvel lapátoljuk fel és nyugodtan elfogyasztjuk. Ha azonban a megkent felével érintkezik a padlóval, akkor már sokkal érzékenyebbek vagyunk, de az öt másodperces szabályt elővéve még gyors felkapjuk. Megforgatjuk, megnézzük, hogy mennyi koszt szedett össze. Ha nincs látható nyoma, akkor kedélyesen elfogyasztjuk, mintha mi sem történt volna. Ha ez otthon, vagy máshol, de tiszta környezetben történik meg, akkor nem is nagyon vacillálunk, de kétesebb közegben, szabad téren már más. Van, aki számára a földre zuhant étel automatikusan mehet a kukába.

Ettől függetlenül agyunkban bekattanhat az úgynevezett öt másodperces szabály. Hallottál már erről? Ha nem, akkor most eláruljuk, arról van szó, hogy ha bármilyen étel a földre esik, és te kínlódva nézed, ahogy a finom falat földet ér, van rá öt másodperced, hogy azt nyugodt szívvel felvedd elfogyasztás gyanánt. Ez az a kritikus időintervallum, amikor még büntetlenül és fertőzésmentesen elfogyaszthatod a földdel érintkező ételt. Az öt másodpercen belül felkapott ételre ugyanis még nem került annyi baktérium, amely miatt ne lehetne elfogyasztani.

Habár a legtisztább és a legfrissebb felületen is található baktérium, így ha leesik egy falat, egy szelet, akkor is esély van arra, hogy némi bacilust gyűjtsön össze a falat, ám ez a mennyiség nem okoz gondot az emberi szervezetnek. A tudósok kiderítették, hogy az időtényező fontos a baktériumok terjedésében. Minél hamarabb felvesszük az ételt, annál kevesebb tapad rá. Azonban az sem mindegy, hogy milyen felületen landol az étel. A lamináltparkettáról sokkal könnyebben kerül az ételre a bacilus, mint a csempézett felületről, de még több idő szükséges a bacilusok terjedésére, ha a szőnyegre hull a falat.

(Forrás: dailymail.co.uk/képek)