Jump to content

Húst hússal, mert az olyan férfias

2016. 05. 28. 19:00

Külső jegyeikben is különbözőek a nők és a férfiak, de szokásaikban, a társadalmi elvárások megszabta szerepükben és ízlésükben is. A kisfiúk és kislányok már gyermekkorukban nemüknek megfelelő játékokkal és tárgyakkal vannak körülvéve.

Amíg a kisfiúk jellemzően kék színű ruhákat viselnek már csak azért is, mert a környezetükben élő felnőttek ezeket a színeket preferálják, addig a lányok rózsaszínűben pompáznak. Csecsemőkorban ez még a gyermek akaratától független. Kisgyermekkorban is a szülők és a felnőttek vásárolják meg a csemeték számára a ruhácskákat, játékokat. Mindenki a nemének megfelelő játékot kapja, amely a lányoknál baba, fiúknál pedig autó szokott lenni. Ha nem is verjük nagydobra és nem hirdetjük állandóan, de a társadalomnak néma elvárásai vannak már a kicsi gyerekek felé, vagyis a saját neméhez igazodva szokás öltözködni, cselekedni. Azonban azok a férfiak, akiknek valamilyen tipikus női elfoglaltságot választanak, igencsak felkeltik a figyelmet. Számtalan nőnek van férfias dolga, de azon kevésbe akadunk fent, mint fordítva. Ez a nemi felosztás még az étkezésben is megmutatkozik. Ahogyan azt mondani szokták, a legtöbb férfi húst hússal fogyaszt. Általában jóval nagyobb adagokat esznek mindenből, amelyet alkoholos itallal öblítenek le. Ez olyan férfias. A nők ezzel szemben nem vetik meg a gyümölcsöket, a zöldségeket, tejtermékeket sem. Ez meg igazán nőies.

Vajon a nők ezeket az ételeket tényleg szeretik? És a férfiak is a húst? Netán csak annyira belénk ültették már kicsi gyermekkorunktól kezdve, hogy a fiú attól lesznek férfiasak, ha a húst szeretik, a lányok akkor lesznek nőiesek, ha zöldséget és gyümölcsöt esznek inkább? Ha egy férfi zöldségeket kezd majszolni, az inkább nőies?

Erre keresték a választ egy olyan kísérletsorozatban, ahol nőket és férfiakat kértek meg arra, hogy döntsenek bizonyos helyzetekben. Ételek közül kellett kiválasztani azt, amelyik a leírása alapján jobban tetszett. Az egyik férfias jellegű volt, a másik pedig inkább nőies, csakhogy elkészítésükben nem volt különbség, de ezt nem közölték ám az alanyokkal. A kísérletben résztvevők egy részének nem volt időkorlát megszabva a menü kiválasztásához, ám másoknak erre csak tíz másodpercet adtak.

Meglepő tanulságot vontak le a kutatók. A férfiak több mint fele választotta a nőies ételt akkor, amikor szinte azonnal kellett dönteniük, de akkor is közel negyven százalékuk emellett voksolt, amikor volt bőven idő az összetevők elolvasására. A nők azonban mindig a nőies menüt választották, bármennyi idejük is volt rá. Ebből az következik, hogy a húst hússal evés azért férfias, mert ezt tápláljuk a fiúkba, vagyis tanult magatartás. A társadalmi szokások és elvárások nélkül a férfiak ízlése nem tér(ne) el annyira a nőkétől.

(Forrás: drsandraelhajj.com, livescience.com/képek)