Jump to content

Sorok és oszlopok bűvöletében

2016. 04. 27. 19:00

Legtöbbünk életére a kaotikus állapot jellemző, amely leginkább a hétköznapokban mutatja ki igazán foga fehérjét. Valamikor azonban szükséges félretenni a munkát, és egészen másra összpontosítani. Ha nem lustálkodni akarsz, van más alternatíva.

Bele vagyunk fásulva a munkanapjainkba. Annyi helyen kell megfelelnünk, hogy szinte már fizikailag is nyomással vannak ránk a terhek, lelkileg biztosan. Mindenkinek szükséges egy olyan tevékenység, amelyben ki tud kapcsolódni. Nem azt jelenti, hogy egész nap az ágy tetejét nyomja, és meg sem mozdul, bár miért ne lehetne, ha megtehetjük? Jelen esetben valami aktívabbra gondolunk, ami eltereli a figyelmünket a napi teendőkről, ami kikapcsol, ám az agyat is karbantartja. Ez nem más, mint a rejtvény, amely szórakozás és agytorna is egyben, ám az egyszerű megfejtéseket nem is tartják már kihívásnak azok, akik gyakorlott rejtvényfejtők. Megtalálhatók kezdő, haladó és profi szintű változataik is. Hozzájuthatunk az interneten szörfözve, újságárusnál is.

A rejtvényeknek három fajtáját különböztetjük meg. A lexikális tudásra alapoz a keresztrejtvény. A vizuális rejtvényeket is sokan kedvelik, de nem mindenki élvezi és érti éppúgy, mint a logikai rejtvényeket. Ezért is jó, hogy ennyiféle rejtvény közül válogathatunk. Egyben mégis hasonlítanak, még ha teljesen eltérő területen is kalandoznak a rejtvények, hogy játékosak.

A rejtvényeknek köszönhetően bővül az általános tájékozottság, tanulási képességünket is fejlesztjük. Tekinthetünk úgy a logikai és keresztrejtvényekre is, mint táblás játékok, hiszen oszlopok és sorok vannak benne, így még a térérzékelés is fejlődik. Ha pedig ilyen jótékony hatású, akkor gyerekek esetében fejlesztésre használhatók a keresztrejtvények.

Nagyon jó érzés, amikor egy keresztrejtvényt, vagy bármilyen más rejtvényt megfejtünk. Önbizalmat ad. Olykor azonban kudarc ér, amelyet szintén tudni kell kezelni.

A tanulási nehézséggel küzdő, vagy éppen a nagyon tehetséges gyerekek kiváló fejlesztő játéka a rejtvény. A napi feladatokkal küzdő, az állandó mókuskerékben lévő embereknek is feltöltődést nyújthat a keresztrejtvény, míg az idős személyek egyik hasznos kikapcsolódása, az öregkori elbutulás ellenszere is lehet a rejtvényfejtés, hiszen folyamatosan gondolkozni kell, és ezáltal karbantartja az agyat.

Ha pedig meguntad fejteni a rejtvényt, akkor arra is lehetőséged van, hogy te magad elkészítsd. Olyan online és letölthető keresztrejtvény-készítő programok segítik munkádat, amellyel felgyorsítható egy rejtvény elkészítésének folyamata. Éppen ezért a komoly rejtvénykészítők nem is kedvelik a programokat, hiszen abban nincs nagy kihívás, hogy a kitalálandó sor beírásával a feladvány szavait a program tölti ki automatikusan. Az igazán jó rejtvény elgondolkodtat, a készítő saját jegyeit is magán viseli.

(Forrás: o-posts.com, fastcompany.net/képek)