Jump to content

Influenzatörténelem

2016. 02. 16. 17:00

Sokakat érintő egészségügyi probléma lehet a mostanában elég intenzíven megmutatkozó influenza. Könnyen összetévesztjük egy egyszerű náthával, megfázással, ám amikor komolyodnak a tünetek, és az ember bőre, izomzata is fáj, akkor rádöbben, hogy ez valami más. Influenza.

Már az 1910-es évek közepén jelentkezett egy olyan betegség, amelyet spanyolnáthának neveztek el, tüdőgyulladást okozott és egyre gyakoribbá vált az ennek következtében történő elhalálozás. Mint tudjuk az ilyen fajta betegségek cseppfertőződéssel és gyorsan terjednek. Amikor az egyik amerikai hadosztály néhány tagjánál diagnosztizáltak enyhe influenzát, azok a betegek nem maradtak hazájukban, ugyanúgy teljesítették szolgálatukat és a többiekkel együtt keltek útnak Franciaország felé. Ha tudták volna, hogy ez a néhány amerikai katona fogja kirobbantani a spanyolnátha pusztítását?! Mindenkit elérhet egy ilyen jellegű vírusfertőzés, ám a legyengült immunrendszerű katonák között nagy pusztítást vitt véghez a betegség. Ebben az időben a világ népességének egyharmada esett át a betegségen, de nagyjából száz millióan bele is haltak. A már amúgy is gyenge emberekkel szinte néhány óra leforgása alatt végzett a vírus. Szövődményként gyakori volt a tüdőgyulladás, valamint gyomor-, bél-, orr- és fülvérzéssel is járt. A gyulladást az immunrendszer úgy küzdötte le, hogy a támadóval együtt magát a gazdaszervezetet is leigázta.

Jó ideig csak álltak az orvosok és várták, hogy valami előrelépés történjen ebben az ügyben, ám az okozóra nem sikerült rátalálni. Csak 1933-ban leplezték le a spanyolnátha kórokozóját. Néhányan a vírus szerkezetére is kíváncsiak voltak, ezért az 1918-ban hódító járvány idejéből, a betegektől vett szövegmintákat szereztek be, majd az alaszkai tömegsírnál is begyűjtöttek mintákat, ahová az influenzában meghaltakat temették. A spanyolnáthának új nevet adtak, a H1N1. Így is ismerős, igaz?

Három törzsre lehet osztani az influenzavírusokat: A, B és C. Csakhogy a vírusok közötti mutáció során változások állnak be a fehérje-összetételben és ez már éppen elegendő ahhoz, hogy járvány alakuljon ki. Ha ez hatalmas méretet kezd ölteni, akkor válik világjárvánnyá.

A vírusok elsősorban madarakban, majd sertésekben tanyázott és szaporodott, de mutációval olyan emberben is életképes változata jelent meg az influenza vírusoknak, amelyek elkezdték támadni az emberi fajt is.

(Forrás: popularmechanics.com/kép)