Jump to content

Kuponnal olcsóbb az élet, vagy nem?

2016. 02. 12. 19:00

A spórolás mindig is életünk részét képezte, amióta csak a pénz létezik. A gyűjtögetés ősi, beidegződött szokásunk. A pénz pedig szükséges boldogulásunkhoz, gyermekeink jövőjéhez, ezért azt is igyekszünk gyűjtögetni. Ha pedig nincs rá mód, akkor megpróbálunk azon ügyködni, hogy minél kevesebbet kelljen kiadni.

A kuponok, pontgyűjtő füzetek világát éljük, amelyek pontosan gyűjtögető és spóroló kedvünket doppingolják. Kuponokat kapunk vásárlás után, kiadványokból hozzájuthatunk, kivághatjuk. Gyűjteni lehet a pontokat, gyűjtőfüzetbe beragasztva, azok kigyűjtése után igénybe lehet venni a kedvezményt. A kupon a spórolás eszköze, egy marketingfogás, amely a költekezésre ösztönöz. A kuponok beváltásával a vásárló azt érzi, hogy spórolt, ám így a fennmaradó pénzt hajlamosabb elkölteni. A kuponnal olyan termékhez lehet hozzájutni, amely az eladónak még éppen megéri.

Vannak bizonyos termékek, amelyet be kell szereznünk. Ha az adott termék mellé még ajándék is társul, akkor nem gondolkodunk el azon, hogy a kívánt terméket megvegyük-e vagy sem, hiszen még pluszt is vihetünk haza. Nemcsak hozzájutottunk a szükséges termékhez, de még ajándékot is kaptunk, tehát sikeres volt a vásárlás. Sikeresebb, mint reméltük. A csalafintaság általában az, hogy az ajándék ára, vagy a kupon értéke már alapjában véve bele van kalkulálva a termék ellenértékébe. Tehát lényegében csak azt hisszük, hogy jól jártunk, pedig ugyanannyit fizetünk, mint kupon nélkül. Az akciók csalogatják a vásárlókat. Így válunk arra hajlamossá, hogy olyan terméket is megvásároljunk, amire egyáltalán nincs is szükségünk. Az árengedménnyel kecsegtető kupon beváltását megtesszük olyan árucikkre is, amit nem szükséges megvennünk, de azért is beszerezzük, hogy a kupon értékét el ne veszítsük. Ezen az elven működnek az online beváltható virtuális kuponok is.

Szinte bármelyik nagyobb üzletlánc kínál pontgyűjtési akciót. Vásárolni ugyanis muszáj, és akkor már spóroljon az ember, gyűjtögessen magának, családjának. Minden kis összeg számít, amit csak meg tudunk takarítani. Az üzletek persze pontosan erre utaznak. Bizonyos termékeket kínálnak fel akciósként és pontot érő termékként is. Amikor vásárolni megyünk és tudatosan gyűjtjük a pontot, még inkább ügyelünk arra, hogy olyan terméket is vásároljunk, amire lehet nincs háztartásunkban nagy szükség, de pontot ér. Vagyis egyáltalán nem spóroltunk, hiszen szükségtelen terméket vettünk meg csupán a pont miatt. Ám sokszor ez a jutalom számunkra, legalábbis mi vásárlók ezt így éljük meg. Főleg, ha a pontokat olyanra lehet beváltani „akciósan” ­– mert általában még fizetni kell a termékért némi pénzt is, hogy megkaphassuk, ha pedig „ingyen” akarjuk elvinni a jutalmat, akkor dupla pontmennyiséget kell összegyűjtenünk –, amely a gyerekek számára igazán kecsegtető. Gyermekeinknek pedig igyekszünk megvenni mindent, és ha még azzal pénzt is spórolunk meg a családnak, miért ne?

(Forrás: moneycrashers.com/kép)