Jump to content

Hiedelmek, népszokások karácsonykor

2015. 12. 28. 12:00

A karácsonyon túl vagyunk ugyan, de mint érdekesség, érdemes átolvasni, hogy elődeink miket tettek annak érdekében, hogy a következő esztendő számukra kedvező legyen.

Karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük, karácsonyfát díszítünk most is. A katolikus hagyományoknak megfelelően örökzöldekkel díszítették fel otthonukat. A betlehemezés is él még néhol.

Egykor a karácsonyt nem ünnepelték, egyenesen betiltották. Angliában, majd Amerika bizonyos részein sem ünnepelhették a karácsonyt. Majd amikor már újból élt a karácsonyi láz, számos szokás, hiedelem terjedt el azért, hogy távol tartsák a rossz szellemeket. A fagyöngy felfüggesztése is pont erre szolgál. A szerencse bevonzására karácsony éjjelén gyertyát gyújtottak, hogy a következő év szerencsés legyen. A gyertyának mindig égnie kellett. Ha elaludt, az nem volt jó jel.

Magyarországon a régebbi korokban, de még mostanában is, karácsonykor nem lehetett dolgozni. Az asszonyoknak nem lehetett takarítani karácsony napján, azonban a sütés-főzés engedélyezve volt. A lányok is segítetek anyuknak az ünnepi étel elkészítésében. Az ünnepnapokon tilos volt bármit is kölcsönadni, amit pedig még év közben odaadtak másnak, vissza kellett kérni. A varrás is tilos volt, mert annak a nőnek a szemén hályog nőtt, aki mégis varrásra adja a fejét, tartotta a babona.

A szeretet ünnepén a karácsonyfára gyümölcsöket akasztottak azért, hogy bő termés legyen. Nemcsak a fa, hanem az ünnepi étel is jelentőséggel bírt, egyes helyeken még az elhunytak számára is megterítettek. Az asztalterítő színe, mintája is fontos volt, a piros szín az örömé. A terítőket varázserővel ruházták fel, amelyekkel utána a beteg személyeket takarták be azért, hogy meggyógyuljanak. A terítésen túl az ételek is mágikus erejűek voltak. A menü minél több, finomabb volt, a következő év annál szerencsésebb és bőségesebb lesz. Hagyományos ünnepi ételnek számít a bejgli. A dió és a mák töltetlék a pénzt szimbolizálja, ezért érdemes minél többet fogyasztani abból. Az egészség érdekében fogyasztottak mézet, fokhagymát, halászlevet, kalácsot. Rossz ómennek tartották, ha valaki az ünnepi asztal mellől felállt, ugyanis a baromfik elpusztulhatnak, nem tojnak tojásokat. A szentestén elfogyasztott vacsora után diót törtek, almát ettek, ezek a szokások is mind az egészség megóvása érdekében történt. Azaz azt remélték, hogy ez után a következő évben a betegség elkerüli őket. Ezen szokások töredékét a mai napig hagyományként ápoljuk.

(Kép forrása: allaboutmalvernhills.com)