Jump to content

Fondorlatos csalók

2015. 11. 18. 12:00

Legtöbbünk kezében ott az okostelefon, sokak munkaeszköze a számítógép, vagyis körbe vagyunk véve multimédiás információáradattal. A rosszakarók, csalók pedig idomulnak ehhez a világhoz és megtalálják annak a módját, hogy pénzt, adatot csaljanak ki áldozataikból.

A közösségi oldalakon számos felhívást osztanak meg arról, hogy milyen újabbnál újabb csalások terjednek, olykor maguk az áldozatok osztják meg a saját bőrükön tapasztaltakat, hogy másokat figyelmeztessenek és okuljanak.

Szinte biztos, hogy mindenkit keresett már fel ismeretlen számmal rendelkező hívó. Nagyon sok esetben valamilyen terméket, szolgáltatást ajánlanak leendő ügyfelük figyelmébe. Azonban vannak olyan telefonszámok, amelyek már önmagukban gyanúsak, mert nem magyar hívószámúak. Ez az, amit még véletlenül sem szabad felvenni. Az ilyen jellegű híváskezdeményezésnek egy a célja: pénzt akarnak attól kicsalni, aki felveszi a telefont. Hogy miként működik? Az emberek alapvetően kíváncsiak. Ha pedig egy külföldi számról intéznek hozzájuk hívást, még inkább felkorbácsolják az érdeklődésüket és felveszik. Arra már rájöttek a csalók is, hogy nem érdemes rejtett számról bárkit hívogatni, mert az emberek java nem reagál az ilyen jellegű hívásokra. Ha akar valaki valamit, akkor legyen annyira korrekt, hogy kiírja a számát – így vélekednek sokan, és valljuk be őszintén, jogosan. Csakhogy a csalók is tudják ezt, éppen ezért nem rejtik a számot. A kíváncsiságra építő módszer alkalmazója abban reménykedik, hogy a számot visszahívják, hívására reagálnak. Az emelt díjas szám hívásával igen tetemesre növelhetjük számlánkat.

Az adathalászatnak többféle verziója él és használják a csalók. Ha egy ilyen adathalász hívását felvesszük, akkor tájékoztathat arról, hogy Windows-os számítógépünk hibás. A hibaelhárítás érdekében számos személyes adat megadására kérhetnek fel.
Másik módszert alkalmazva nyereményt, kirándulást, ajándékot ígérő termékbemutatóra invitálja a felhívottat a csaló. Aki kedvet érez rá, hogy megjelenjen egy ilyen bemutatón, hamar szembesülhet azzal, hogy nemhogy ingyen termékhez nem jut, hanem ha szabadulni akar, akkor jócskán bele kell nyúlnia a pénztárcájába.
Egy másik módszer szerint egy szolgáltató nevében indítanak hívást azért, hogy személyes adatokat szerezzenek meg, kicsalják akár a bankszámla hozzáférési adatokat is.

Ha ismeretlen, furcsa, más ország hívószámával rendelkező telefonszámról hívnak, nem szabad felvenni a készüléket!

(Kép forrása: huffingtonpost.ca)