Jump to content

10 ijesztő dolog, ami történhet veled, ha nem alszol eleget

2015. 05. 30. 20:58

Összegyűjtöttük azokat az ijesztő dolgokat, amik akkor történhetnek veled, ha nem adsz elég alvásidőt szervezetednek.

Többet fogsz enni.
Egy kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik kialvatlanul álltak neki a napjuknak, a nap végére átlagosan 300 kalóriával többet fogyasztottak, még akkor is, ha normális étkezési szokásaikat tartották.

Rövidebb ideig élhetsz.
A hosszú élet titka…nos, pontosan mi sem tudjuk, hogy mi az, de az biztos, hogy ha átlagosan 5 óránál kevesebbet alszol éjszakánként, nagy valószínűséggel éveket veszel el magadtól.  

Elhízhatsz.
Azt már tudjuk, hogy többet elszel, ha kialvatlan vagy, de a nem elég alvásidő olyan stresszt okoz szervezetedben, mely felborítja az anyagcserét, és akadályozza a zsírlebontást.

Kisebb lehet agyad térfogata.
Kutatások kimutatták, hogy azok, akik keveset alszanak, agyzsugorodással nézhetnek szembe. Ez pedig agyad olyan idegi területeit is érintheti, melyek például a döntéshozásban befolyásolnak.

Növeli a vérnyomásodat.
Egy tanulmány eredményei szerint azok a felnőttek, akik 5 éven át minden éjszaka egy órával kevesebbet aludtak a kelleténél, azoknál 40%-kal nőtt a magas vérnyomás kialakulásának lehetősége.

Növeli a megbetegedés esélyét.
Aki nem alszik eleget, gyengíti szervezete ellenálló képességét, és könnyebben kap el megfázásos megbetegedéseket.

Ronthatja a memóriádat.
Az alvás mély szakasza, azaz REM-szakasz kifejezetten segíti a memória fejlődését, így ha nem kapja meg szervezeted a mélyalvási fázist, romolhat a memóriád.

Romlik fizikai teljesítőképességed.
Az nem kérdés, hogy alváshiánnyal nehezebb sportolni, mozogni és jó erőnlétet fenntartani. Az energiaszint csökkent, ilyenkor pedig a fáradt emberek inkább az edzést, hagyják ki, és inakítvabbá válnak. Ennek következményeit pedig nem is kell magyaráznunk.

Nyűgössé válhatsz.
Az alváshiányból eredő kimerültség nem tesz jót életszemléletednek és lelkiállapotodnak sem. Az alváshiányban szenvedő emberek nyűgösebbek, hisztisebbek, türelmetlenebbek,  ez pedig nem segít emberi kapcsolataidban.

Elveszted önmagad.
Mindenkinek ismerős az érzés: egy álmatlan éjszaka után nem vagy önmagad, lassabban reagálsz, fásultabb vagy, elveszik a varázsod, más ember vagy. Ne hagyd, hogy az alváshiány más embert faragjon belőled!

(Fotó: unexpectedtales Flickr)