Jump to content

Időspirálba szorult a kábítószer miatt

2015. 01. 28. 11:13

Egy 23 éves brit fiú azt állítja, egy időspirálba van zárva, mivel egy extrém mértéket öltött déjà vu érzés az elmúlt nyolc évét teljesen megnyomorította, képtelenné téve a mindennapi életre.

A francia eredetű déjà vu szó annyit tesz: már láttam. Azok ugyanis, akik megtapasztalják ezt a paramnéziai jelenséget, úgy érzik, hogy az éppen velük történő dolgokat egyszer már átélték, ám a megtörténés körülményeit illetően bizonytalanok, és arra sem emlékeznek, valóban előfordult-e velük ugyanez az eset a múltban, és ha igen, mikor, milyen körülmények között.

Hogy mi okozhatja a déjà vu-t, arról még vitatkoznak a tudósok. Van, aki szerint memóriazavar áll az érdekes jelenség hátterében, de más magyarázatok szerint az lehet a kiváltó oka, hogy az egyik szemből egy ezredmásodperccel később érkezik az agyba a látott kép, mint a másikba, és ezt érzékeljük ilyen zavarbaejtő módon.

Mindannyian éltünk már át déjà vu érzést, a szerencsétlen brit fiú esetével azonban egészen biztos nem összehasonlítható módon. A fiatalember ugyanis, aki 2007-ben tapasztalta először a déjà vu-t, kénytelen volt abbahagyni az egyetemet, nem néz televíziót, nem hallgat rádiót, sőt, leszokott az újságolvasásról is, mivel mindenről úgy érzi, látta, hallotta, megtapasztalta már korábban. Az élményt ráadásul rettentő ijesztőnek éli meg.

Még az orvosokat is zavarba hozta a különös eset, hiába vizsgálják ugyanis, más neurológiai elváltozást nem tapasztaltak a fiúnál. Feltételezik azonban, hogy talán az LSD okozhatta, amit a srác még egyetemista korában fogyasztott.

(Independent, kép: feelguide.com)