Jump to content

Kocogással négy évtizedet is fiatalodhatunk!

2014. 11. 27. 11:16

Soha nem késő rákapni a kocogásra, ahogy azt egy friss, amerikai tanulmány eredményei is igazolják. Ha a hatvanas éveinkben rendszeresen mozgunk, az erőteljesen lassíthatja az öregedés folyamatát.

Amerikai kutatók rendszeresen sportoló hatvanas és hetvenes férfiakat és nőket vizsgáltak meg. A kutatásban résztvevő nyugdíjasok fele rendszeresen járt kocogni, a másik fele pedig hetente legalább háromszor sétált minimum fél órát. Ebből kiderült, hogy azok a 69 évnél idősebbek, akik gyakran kocognak, ugyanolyan hatékonyan használják fel az energiájukat, mint egy átlagos húsz éves. Mindez a rendszeresen sétálókról nem volt elmondható. Azoknak a szervezete ugyanis, akik rendszeresen mozognak, több energiával látja el az izmaikat. A futás tehát energiahatékonyság szempontjából valóban ’megfiatalít’.

Ha valaki mégis úgy érezné, nem szeretne idősebb korára belevágni a kocogásba, az se csüggedjen. Nekik azt tanácsoljuk, hogy tegyenek rendszeresen energikusabb sétákat. Ez a mozgásforma is igen egészséges lehet, mivel segít megelőzni a szívproblémák, vagy a cukorbetegség kialakulását, megelőzi a depresszió megjelenését és a testsúlyt is kordában tartja. Ezen kívül kutatások bizonyítják, hogy a memóriavesztés, vagy az Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet.

Ha pedig évek óta rendszeresen futnak, akkor semmiképp se hagyják abba, azzal ugyanis nem csak az öregedést lassítják le, de a mozgásukat is könnyebbé teszik, amivel hosszabb távon is megőrizhetik a függetlenségüket és javíthatják az életminőségüket. 

(Kép: agingplaceoptions.com)