Jump to content

Sokkoló adatok az UNICEF-től

2014. 07. 22. 17:31

Az UNICEF nemrégiben sokkoló információt osztott meg a világgal: megközelítőleg 700 millió nő volt kiskorú menyasszony. A kislányok csonkításáról szóló adatok szintén megdöbbentőek.

Az ENSZ gyermekek jogait védő szervezete, az UNICEF jelentése szerint napjainkban aggasztó méreteket ölt a gyermekházasságok száma és a gyermekkorban elszenvedett nemi szervek csonkítása. Azok a középkori szokások és módszerek, amelyeknek – azt hinnénk legalábbis – a civilizált világ és a 21. század véget vetett, nem hogy visszaszorultak volna, de napjainkban is több száz millió nő életére hatással vannak.

Az adatok szerint 2014-ben a nők több mint harmada volt házas 15 éves kora előtt. A tanulmány arra is rávilágít, hogy ma több mint 700 millió nő volt házas, mielőtt betöltötte volna 18. életévét.

Míg a nők 30%-kal kisebb eséllyel lesznek csonkítást áldozatai ma, mint 30 évvel ezelőtt, még mindig több mint 130 millió kislány és nő van kitéve ilyen brutalitásnak a Közel-Keleten és Afrikában. Ezt az információt az UNICEF első, a brit kormány támogatásával zajló, nőknek szóló csúcstalálkozóján (Girl Summit) hozták nyilvánosságra.

Bár a még mindig sokkoló számok csökkenni látszanak, az UNICEF cselekvést sürget, hiszen az adatok alapján 2050-re további 63 millió nő fog áldozatul esni a testi csonkításoknak.

- A számok azonnali cselekvésre szólítanak fel. Ne feledjük, hogy ez esetben a számok emberéleteket jelentenek. – hívta fel a figyelmet Anthony Lake, az UNICEF igazgatója. Bár globális problémáról van szó, a megoldást helyi szinten kell keresni. Az önkormányzatok, a kis közösségek, a család gondolkodásmódjában kell bekövetkeznie a változásnak, és ebben természetesen a nők szerepe sem elhanyagolható.

 

time.com

Fotó: www.unicef.org