Jump to content

Végzetes testbeszéd: a profikkal is megesik

2014. 04. 24. 07:43

Köztudott, hogy testbeszédünk befolyásolja a rólunk kialakult képet, megismerhetővé válik lelkiállapotunk, hogy mennyire vagyunk elégedettek önmagunkkal, vagy éppen mennyire vagyunk őszinték.

A nonverbális üzenetek nem csak a magánéletben, hanem az üzleti életben elért sikerekre vagy kudarcokra is hatással vannak.

Nézzünk meg a leggyakoribb testbeszéddel kapcsolatos hibákat:

1. Erőtlen testtartás. Meghatározza testtartásunkat az, ahogyan érezzük magunkat. Húzzuk ki magunkat, álljunk egyenesen, ezzel magabiztosságot és erőt sugárzunk. A begörbített háttól fáradtnak, bizonytalannak, boldogtalannak látszunk.

2. Nyugtalanság és széles gesztikuláció. Nem véletlen, hogy sikeres üzletembereket sosem látunk nagy elánnal mutogatni mondanivalójuk közben. Az üzleti életben a kisebb, finom mozdulatoknak van jelentősége.

3. A visszajelzés és arckifejezés hiánya. Nagyon sokan úgy vélik, hogy az érzelemkifejezés hátrányosan érintheti őket munkájuk során, ezért nem mutatnak együttérzést vagy érdeklődést sem a munkatársakkal való beszélgetés közben. A felemelt szemöldök, mosoly, bólintás, fölvitt hangsúly, vagy előrehajlás mind visszajelzést ad arról, hogy a másik felet érdekli az, amit mondunk.

4. Nincs szemkontaktus. A szemkontaktus a nonverbális kommunikáció egyik fő eszköze. A beszéd közbeni szemkontaktus önbizalmat sugall, és a meggyőzést segíti, hiánya pedig megtévesztésre utal.

5. Rossz kézfogás. Ideális esetben a kézfogás határozott, de nem túl erős. Valószínűleg már mindannyian találkoztunk a „döglött hal” kézfogással, ami sosem jelent jót, mert az egyént gyengének, határozatlannak és befolyásolhatónak mutatja. A legrosszabb benne az, hogy már a beszélgetés elején elronthat egy egyébként ígéretesnek mutatkozó találkozást.

6. Egymásnak ellentmondó üzenetek. A szavainknak való ellentmondást sugalló arckifejezéseink szintén gyakori hibának minősülnek. Például, ha valaki monoton hangon, keresztbetett karral mondja, hogy „ez nagyszerű”, valószínűleg bizonytalanok leszünk abban, hogy tényleg örül-e a hallott dolognak.

7. A mosoly mellőzése. A mosoly a pozitív érzelmeket testesíti meg, bizalmat, nyitottságot, melegséget és energiát sugall. Mi több, beszélgetőpartnerünket is arra készteti, hogy visszamosolyogjon, gördülékenyebbé téve ezáltal a kommunikációt.

8. Szemforgatás. A lenézés, frusztráltság, agresszió és az érdektelenség jele. Rendkívül erős kommunikációs tényező, használjuk tudatosan!

9. Magunk elé tesszük az okostelefont. Ez a gesztus szimbolikusan azt jelenti, hogy a telefon fontosabb, mint a beszélgetőpartner, és inkább a telefonnal szeretnénk foglalkozni, mint bármi (vagy bárki) mással.

 

trove.com

(Fotó: www.telegraph.co.uk)