Jump to content

"Hahó, itt a Delfin beszélek!"

2014. 04. 22. 15:48

Denise Herzing delfinkutató az elmúlt három évtizedet azzal töltötte, hogy a delfinek hangjait hallgatta, abban a reményben, hogy fényt derít a rejtélyre: vajon a delfinek hogyan kommunikálnak egymással, és tudnánk-e mi is beszélgetni velük az ő delfin-nyelvükön? Egy új találmány azonban lehet, mindezt megkönnyíti.

Herzing 1985 óta a Wild Dolphin Project keretében vízalatti videó-felvételekkel, hangrögzítőkkel vizsgálja egy különösen barátságos delfincsapat életét és egymással való kommunikációját. A delfincsapat a Bahamákon él, Florida partjaihoz közel. Az egymással való kapcsolataikról, hangjaikról, viselkedésükről rengeteg adatot gyűjtöttek eddig is, illetve arról, mindez hogyan változott meg az idők során.

Legutóbbi kutatásuk keretében a delfinek saját jelzéseivel, hangjaival, füttyeivel próbáltak az állatokkal kommunikálni. A nagy átütés azonban tavaly augusztusban történt meg egy kis szerkezet tesztelése során, amikor a kutatók elfogtak egy olyan hangot, amit ők maguk tanítottak meg a vízi emlősöknek, és amit a hordozható tolmácsgép azonnal angolra fordított.

A szó maga a ’sargassum’ volt, ami egy hínárfajta neve. Ezt a növényt a búvárok gyakran használták a delfinekkel való kapcsolattartásuk során.

-Azt tudjuk, hogy a fogságban élő delfinek gyorsak, spontának, kiváló a hangutánzó készségük, és bizonyos tárgyakhoz tudnak hangokat kapcsolni. Azzal nem vagyunk pontosan tisztában, vajon ezt a saját kommunikációs rendszerükben is csinálják-e. De megvan az a gondolkodásbeli rugalmasságuk, ami ahhoz kell, hogy ezt a szerkezetet használni tudjuk velük.

Már eddig is születtek eredmények arra, hogy tudjunk delfinek felé üzeneteket közvetíteni, de egy olyan szerkezet, ami mindkét irányba segítené a kommunikációt, még nem volt a kutatók birtokában. Herzing ezt szerette volna elérni az új, CHAT nevezetű szerkezettel, mely a delfinek által adott hangot azonnal angolra fordítja.

Az első apró sikerek után most az lesz a nagy kérdés, hogy vajon a delfinek által adott hangok különálló egységek-e, vagy ennél sokkal komplexebb jelentéssel bírnak? A modern számítógépes technológiának köszönhetően a delfinek kommunikációjának eddig soha nem ismert tartományaiba nyerhetünk betekintést.

Egy másik kutató, Justin Gregg azonban szkeptikus a delfinek nyelvi komplexitásának tekintetében, szerinte nem valószínű, hogy a vízi emlősök nyelve rendelkezik azzal az összetettséggel, amivel az emberek.

Herzing szerint viszont a bizonyítékok hiánya nem amiatt van, mert ezek egyáltalán nem léteznek, hanem mert eddig nem volt meg a technikai hátterünk ezek feltérképezésére. -Csupán több időre van szükségünk, hogy lássuk, hogyan válik be a delfineknél az új műszer.

(Forrás: Smithsonian.com, kép: ollrichyachts.com)