Jump to content

Kiknél alakul ki gyakrabban az Alzheimer-kór?

2014. 04. 17. 08:42

Vajon a férfiakat, vagy minket, nőket fenyeget jobban az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata? A tudósok utánajártak a dolognak, bár a titokzatos betegség gyógyításában sajnos még nem érkezett meg az áttörés.

Bár 2030-ra a tudósok szerint megduplázódik a demenciával küzdő betegek száma, az Alzheimer-kór okát még mindig nem sikerült megtalálni. Egy új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy miért szenved több nő ettől a betegségtől, mint férfi.

A Stanford Egyetem kutatói több mint 8000, 60 évnél idősebb páciens adatait vizsgálták meg 2005 és 2013 között, az Egyesült Államok egész területéről. Elmondható, hogy a betegségnek egy bizonyos génváltozathoz, az ApoE4-hez van sok köze, ugyanis ez a módosult gén emeli az Alzheimer kialakulásának kockázatát. Azok a nők, akiknél megtalálható ez a gén, kétszer akkora veszélynek vannak kitéve a betegség kialakulását illetően.

A friss, április 14-én nyilvánosságra hozott kutatás a nemek szerinti, specifikus kezelés felé terelheti az Alzheimer-kór gyógyításában megtett eddigi lépéseket.

A betegségben szenvedő nők száma messze meghaladja az Alzheimer-kóros férfiakét, ami részben a hosszabb élettartam miatt van, de nem lehet ez az egyetlen magyarázat a betegség kialakulásának magasabb kockázatára. „Ha kor szerint kiegyenlítjük, súlyozzuk az eredményeket, kiderül, hogy még így is a nők a veszélyeztetettebbek.” – mondja Dr. Michael Greicius, a Stanford Egyetem neurológus kutatóasszisztense.

Dr. Greicius a kutatás során ideje ötödét a kórban szenvedő betegek látogatásával töltötte, és megállapította, hogy a klinikáknak különböző gyógymódokat kellene alkalmaznia a nemek függvényében.

- Sokszor megtörténik, hogy az emberek odajönnek hozzám, és mondják, hogy megtalálható szervezetükben az ApoE4 genotípusa. „Doktor úr, mit tegyek?”- kérdezik. Ha a páciens férfi, azt mondanám, hogy a betegség kialakulásának kockázata nem nagy. Azonban amennyiben a beteg nő, más tanácsom lenne. – vallja Dr. Greicius.

A fenti tanulmány áttörést jelenthet az Alzheimer-kutatásban. Legutóbb, a kór kialakulásához köthető új gén felfedezése adott ötletet a tudósoknak a hatékonyabb gyógyszerek megalkotásához. Egy másik kutatás szerint a betegség korai felismerése a legjobb gyógymód. Az Alzheimer-kór kezelésére adott gyógyszerek a kutatók szerint gyakran hatástalanok, mert ilyenkor a tünetek már előrehaladottak, és nehéz visszafordítani a már végbement károsodást.

A korai felismeréssel viszont az orvosok hatékonyabban tudják kezelni a betegséget, képesek lehetnek halasztani vagy megállítani a kór előrehaladását.

 

Forrás: www.huffingtonpost.com

(Fotó: www.bu.edu)