Jump to content

A férfiak okosak, a nők szépek?

2014. 04. 08. 11:10

Ön meg tudja ránézésre állapítani egy ismeretlenről, hogy okos-e, vagy sem? Minden esetben? Egy cseh kutatás azt állapította meg, hogy a férfiak intelligenciáját pontosan meg lehet becsülni az arcuk alapján, a nőkét ezzel szemben viszont nem.

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint az emberek pontosan meg tudták állapítani fotóik alapján, ránézésre, a férfiak intelligenciahányadosát, nők esetében azonban ez az ösztön nem működött, adta hírül a prágai egyetem kutatásának vezetője, Karel Kleisner.

A tanulmány szerint az emberek hajlamosak bizonyos arcvonásokat a magas intelligenciával összekapcsolni. A kutatók azt állítják, ezek mögött kizárólag kultúrális sztereotípiák állnak, de néhány más, eddig nem meghatározott sugallat viszont képes a helyes irányba tereli a megfigyelőt.

A kutatás során a 160 résztvevőnek 40 egyetemista férfi és 40 egyetemista nő arcképét kellett megnéznie. A portrékon szereplő diákok semleges arcot vágtak, nem mosolyogtak, és nem viseltek sem ékszert, sem sminket. A portrék alanyaival egy összetett intelligenciatesztet is elvégeztettek, amely a különböző fajtájú intelligenciákat méri.

A kutatásban részvevőknek mind a 80 képet meg kellett becsülniük intelligencia és szépség alapján és kiértékelni azokat egy hetes skálán. A kutatók ezek után átlagolták az egyes képekhez rendelt eredményeket. Az eredmények azt mutatták, hogy mind a férfiak, mind a nők pontosan meg tudták állapítani a portrékon szereplők intelligenciáját, de csak akkor, ha férfi volt az illető. Különösen két tényezőt, a fluid intelligenciát és a figuratív intelligenciát tudták jól megbecsülni.

A kísérlet két fontos kérdést vet fel: milyen tudatalatti folyamatok tesznek bennünket képessé mások intelligenciájának megbecsülésére, és ez miért nem működik a nők esetében?

Ez utóbbi magyarázatára számos elmélet kínálja magát. Lehet, hogy a magasabb intelligenciára utaló vonások a nemi hormonok és genetikai fejlődés miatt csak a férfiak arcán egyértelműek. De az is lehet, hogy a nőket alapvetően a szépségük alapján határozzák meg, amely azonban megakadályozza, hogy az intelligenciára utaló vonásokat külön tudjuk értelmezni.

(Forrás: psmag.com)

(Kép: phatfriend.com)