Jump to content

Szeresd a tested!

2014. 03. 28. 12:10

A 160 kilós Whitney Thore lett az internet új ünnepelt sztárja. Videóját, amin felszabadultan ropja egy másik táncos táraságában egy hónap leforgása alatt több, mint két és fél millióan látták. A duci táncos a hírnév mellett temérdek rajongóra is szert tett, akik hálásak neki, amiért kiállt testünk elfogadása mellett.

Pedig neki se ment úgy mindez, mint a karikacsapás... 29 évnyi küzdelem után Whitney fél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy leszámol a súlyán való aggodalmaskodással és étkezési rendellenességeivel, majd létrehozta a „Ne szégyeld a tested!” kampányát (No Body Shame Campaign). Azóta lelkes üzeneteket kap a világ minden tájáról olyan emberektől, akiket magabiztosságával inspirált saját testük elfogadásában.

-Hat hónappal ezelőtt elképzelhetetlennek tartottam volna, hogy így mások elé merjek állni. Hogy elfogadó lettem a testemmel kapcsolatban, az az egyik leghihetetlenebb dolog, ami valaha történt velem.

Whitney gyerekkorától gyökerezik a tánc iránti szenvedélye, de aztán kamaszévei során annyira meghízott, hogy elveszítette minden magabiztosságát. 18 éves korára már több, mint 100 kilót nyomott, amitől huszas éveinek elejére bulémiába és anorexiába süllyedt. Bár a súlya fel-le jojózott, a sok lelki teher mellett is próbált fitt maradni, visszatérve az imádott tánchoz. Később PCO-szindrómával diagnosztizálták. (Ez, a nők 10%-át érintő gyógyíthatatlan betegség túlsúlyt és meddőséget is okozhat.)

-A társadalom rendszerint azt feltételezi a kövér emberekről, hogy lusták, buták, értéktelenek, és nem lehetnek vonzóak, vagy szexik. Ezt a hamis előítéletet akarta darabokra törni, amikor kampányával kiállt túlsúlyos társaiért.

-Arra akarok mindenkit bíztatni, hogy szeresse a testét a súlyától és méretétől függetlenül. Lehetünk kövérek és gyönyörűek, kövérek és viccesek, kövérek és okosak, kövérek és tehetségesek egyszerre –még akkor is, ha senki nem hiszi, hogy ezek a tulajdonságok kéz a kézben együtt járhatnak.

Határozott optimizmusa mellett is igencsak meglepődött, milyen hatalmas sikerre tett szert táncolós videójával.

-Eleinte féltem, hogy az emberek majd kinevetnek érte, de egész más volt a reakciójuk. Mindenhonnan a felém áradó szeretet éreztem. Nagyon csodálkoztam, milyen sok pozitív reakciót kaptunk.

Azért persze voltak, akik ebben is meglátták a rosszat, megvádolva Whitney-t hogy kampányával a kövérséget reklámozza.

-A „Ne szégyeld a tested!” saját testünk szeretetét akarja elősegíteni. Voltam vékony, voltak evési zavaraim, voltam duci, kövér, és dagadt. Az egyetlen dolog, ami mindig megmaradt, az a mérhetetlen szégyen. Ez egy olyan probléma, amin sokan osztozunk, de nem kellene , hogy így legyen.

A kampány célja, hogy megtanítson bennünket először megszeretni a saját testünket, utána már sokkal könnyebb változásokat elérnünk magunkban.

(Forrás: Daily Mail)