Jump to content

Vatikáni dokumentumok először a nagyközönség számára

2014. 03. 25. 11:12

A Vatikáni könyvtár több ezer ősrégi, komoly történelmi értékkel rendelkező művet tervez a közeljövőben online publikálni, köztük például Vergilius ritka kézírott verseit, melyek születése még az időszámításunk előtti negyedik századra datálódik.

A könyvtár, melyet 1451-ben alapított V. Miklós pápa, a világ egyik legfontosabb kutató műhelye is egyben. A temérdek ritkaságon, kéziraton, könyvön és képen felül érmék és medálok is gazdagítják a gyűjteményt.

A könyvtár szakemberei azt tervezik, hogy a következő négy év során a teljes gyűjteményt, azaz 82000 kéziratnak mind a 41 millió oldalát digitalizálják, így könnyen elérhetővé teszik a szélesebb közönség számára is.

A 8 millió eurós projektnek köszönhetően a római katolikus egyház legértékesebb dokumentumai kerülnek hamarosan nyilvánosságra.

A Vatikáni könyvtár múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy japán számítógéptechnikusok segítségével fogják digitalizálni 2018-ig a több, mint 3000 kézírott művet.

Bár a levéltár már korábban megkezdte hatezer kéziratának digitalizálását, a japán szakemberekkel való együttműködéstől az iratok hosszú távon is biztonságos tárolását remélik, amellett, hogy az új módszer felgyorsíthatja majd a tudományos kutatásokat is, hiszen a tudósoknak, diákoknak így sokkal szélesebb lehetősége lesz hozzáférni az iratokhoz.

(Forrás: Telegraph)