Jump to content

Életveszélyes is lehet a nyakas divathóbort

2014. 03. 23. 11:09

A 28 éves Sydney V. Smith leghőbb vágya, hogy „Zsiráfnő” lehessen. A fiatal lány 2011 óta rakatja fel magára a rézgyűrűket, melyeket először thaiföldi és burmai lányok hasonló viselete ihletett, akik szintén ezzel a módszerrel nyújtják a nyakukat.

-Mindig is hosszú nyakam volt, de amikor megláttam az újságban a thai és burma lányokat, teljesen lenyűgöztek!

Így három évvel ezelőtt rákerült az első szűk rézgyűrű a nyakára. Apránként haladt előre, újabb gyűrűt csak akkor rakatott fel, amikor úgy érezte, eljött az idő. Később a nyakizmai már egyre nehezebben tudták maguktól megtartani a fejét, ezért döntést kellett hoznia: folytatja a gyűrűk feltevését, kockáztatva, hogy már soha többé nem szabadulhat meg tőlük? Döntésében egészen véletlenül egy Lady Gaga koncert segített.

-Úgy okoskodtam: ha ő hordhat húsból estélyit, én is lehetek ’Zsiráfnő’!

Egy barátja segített feltenni a gyűrűket, aminek során egy-két égési sérülést leszámítva nem esett komolyabb baja.

-Kicsit nehezebb így vezetnem, de cserébe sokat javult a perifériás látásom. Baleset esetén pedig ki lehet lazítani a gyűrűket összetartó csavart, és a láncokat könnyen el lehet távolítani.

-Eleinte nehéz volt bennük aludnom, de most már megszoktam. Ha levenném őket, összecsuklana a nyakam. Az egyetlen dolog, ami zavar, az az izzadás. Nyáron, ha nem működik a légkondi, izzadni kezd a nyakam és büdös leszek.

Dr Jonathan Nissanhoff, kaliforniai orvos szerint a divathóbort komoly egészségügyi kockázattal jár: -Mivel a szervezete már nem fejlődik tovább, ezzel a módszerrel csak a bőrét nyújta meg, illetve széthúzza a nyakcsigolyáit. A gyűrűktől nem lesz hosszabb a csontja. Ha eltávolítaná a nyakéket, a nyaka visszatérne a normál méretére. Azonban senkinek nem ajánlom ezt a fajta testmódosítást, mert könnyen megsértheti a nyakban található idegeket.

Sydney az egészségügyi kockázatok ellenére azt tapasztalja, sokan szeretnék követni példáját.

-Meglepő, milyen sok nő fordul hozzám azzal a kérdéssel, hogy hol csináltathatnának ők is ilyet. 

(Kép: HuffPost)