Jump to content

Felélesztett vírusóriás

2014. 03. 18. 14:48

Többezer éves óriásvírust keltettek életre tudósok. A kutatás aggasztó kérdéseket is felvet: vajon mi lapul még a szibériai jégbe fagyva?

30.000 éves óriásvírust élesztettek fel a tudósok. A víruskörökben giganagynak számító Pihovirus sibericum évezredeken át volt a szibériai fagyott föld rabja, míg a tudósok ki nem szabadították onnan. Bár az ősi vírus az emberekre nézve önmagában ártalmatlan, a felfedezés mögött álló tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az eddig állandó fagyott állapotban lévő sarkvidéki talaj kiolvadása a klímaváltozás következtében komoly veszélyeket hordozhat az egészségünkre nézve.

Egyenlőre azonban nem kell aggódnunk, a már mikroszkóp alatt is kivehető böhöm vírus csak amőbákat támad meg. Korából adódóan, persze csak ha tudna beszélni, mesélhetne nekünk arról az időszakról, amikor mammutok és kardfogú tigrisek uralták Szibéria kietlen tájait.

Ennek az eddigi ismeretlen vírusnak a felfedezése kapcsán viszont felmerül a kérdés: vajon milyen egyéb borzalmakat tartogat számunkra az olvadó sarki jég?

-Akadhatnak ott olyan vírusok is, melyek korábban világméretű járványt okoztak, -int óva Jean-Michel Claverie kutató.

A tudósok eddig két óriásvíruscsaládot ismertek: a Megaviridaet és a Pandoraviridaet. Ez a legújabb felfedezés egy harmadik víruscsalád létezését feétételezi. Az óriásvírusok messze több gént tartalmaznak, mint a többi. A Pandoravirus 2500, a Pithovirus pedig mintegy 500 génnel rendelkezik, szemben az AIDS és influenzavírusokkal, melyek csupán tizet.

(Kép: CNN)