Jump to content

3. Macaron Nap

2014. 03. 18. 12:47

Nem is értjük, hogyan élhettünk eddig macaron nélkül! Ez a pici, színes édesség elvarázsolt minket 2012-ben, az 1. Macaron Napon, s ez a szerelem azóta is tart. Aki ismét macaron-dömpinggel szeretne szembe nézni, majd kóstolni, ami belefér, akkor idén a Bálnába menjen!

Természetesen voltak, akik külföldről, vagy egy-két renitens cukrászda kínálatából már ismerték a mandulaalapú kis sütiket, de valójában 2012-ben, az első magyarországi Macaron Nap után vált széles körben igazán ismertté és népszerűvé. A nagy érdeklődésnek köszönhetően ezt követően többtucat budapesti és vidéki cukrászda vette fel kínálatába a macaront. Az idei Macaron-ünnep a hagyományokhoz híven természetesen ismét március 20-án lesz a Bálnában, 15-21 óráig. Az első évben még csak 8 kiállító volt, a másodikon 14, ahol már macaronízű teák, macaronékszerek, édességek, könyvek, szappanok színesítették az egyébként is színes kínálatot. Az idein pedig már most húsz kereskedő jelezte részvételi szándékát, valamint válogatott kávékínálat is lesz profi baristáknak köszönhetően. Idén pedig az egyik támogató miatt a macaron verseny egyik fő kategóriája a csokoládés macaron lesz.

Egyébként az aprócska színes pufi édességet nem Párizs, hanem Velence környékén készítették először a XIV-XV. században. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered; akkoriban ez a szó bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet jelenthetett. Későbbi celebségét viszont már valóban Franciaországnak köszönheti, ahol és mára az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék lett.

Aki házi macaronra vágyik, íme az eredeti recept:

Hozzávalók:

- 3 tojás

- 6 dkg kristálycukor

- 18,5 dkg porcukor

- 10 dkg finomra darált mandula

- csipet só

Elkészítés: tapasztalt háziasszonyok szerint bár pofonegyszerűnek tűnik a művelet, a macaron tésztája szeszélyes, mint az időjárás, ezért ne adjuk fel, ha elsőre nem lesz tökéletes. A tojásokat válasszuk szét, majd kézi habverővel verjük fel a fehérjét! Ha már egy kicsit habos, adjuk hozzá a csipet sót és a kristálycukrot, amivel nem túl kemény, inkább folyós habbá verjük. Egy másik edénybe tegyük bele a mandulát, szitáljuk hozzá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal keverjük a fehérjés-cukros habba! Mindenki kreativitása szerint használhat ételszínezéket is. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kis pöttyöket a habzsákba töltött fehérjés keverékből! Ha szétfolyik, akkor még sűríteni kell egy kicsit a krémet, ha már meg tud állni, de nem túl kemény, akkor jó. A kinyomott kis korongokat hagyjuk állni egy órát szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit megkeményedjenek. Miután ez letelt, 140 fokra előmelegített sütőben süssük meg őket, nagyjából tíz perc elég nekik. Azt, hogy mivel töltjük meg, egyéni döntés, számtalan töltelék passzol hozzá, a legegyszerűbb lekvárostól a létező legbonyolultabb krémekig. Ha megvan a töltelék, nincs más dolgunk, mint az elkészült korongok felét megkenni vele, a másik felét pedig a megkentek tetejébe nyomni, és már kész is vannak a színes apróságok!

(fotó: nosalty.com)