Jump to content

Miért nem tiltják be a kólát?

2014. 03. 16. 07:45

A legutóbbi receptváltás, azaz 1985 óta visszatérő rémálom gyötri a Coca Cola vezetőit. Az összetevők megváltoztatása soha nem látott kudarcot eredményezett a cég történetében, a vevők a régi kólát követelték vissza.

Ennyi évvel az ominózus receptváltás után most szintén az összetevők miatt fájhat az ügyvezetők feje. Nemrégiben fény derült arra, hogy a népszerű italban rákkeltő anyagok vannak, ezért egy erre figyelmeztető címkét kellene elhelyezni az üvegen. Ez ismét az összetevők újragondolására adhat okot.

Miután Kalifornia állam rákkeltőként azonosította a Coca riválisa, a Pepsi egyik összetevőjét is, a két cégnek fontolóra kell vennie az összetevők módosítását az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában és Európa többi részén viszont nem kötelesek módosítani a recepten és a figyelmeztető szöveget sem kell elhelyezniük az üvegeken.

A két riválisnak az üdítő ízét meghatározó karamell miatt kellene módosítani a recepten, mert az alkalmazott kémiai eljárás során ebben képződik a rákkeltő anyag. Az egereken és patkányokon végzett kísérletek során kiderült, hogy rákot és leukémiát okozhat ez az összetevő. Természetesen mindkét italgyár – akik az alkoholmentes italpiac 90%-át bitorolják az Egyesült Államokban – kiáll amellett, hogy a készítmény nem ártalmas az egészségre.

A Coca Cola a leghatározottabban tagadja a vádakat, közleménye szerint az ítélet „tudományosan megalapozatlan”, viszont továbbra is fenntartja a lehetőséget, hogy változtassanak a „gyártási eljárás módján”. Szóvivőjük szerint a termékeikben található karamell mindig biztonságos volt és az is marad. „Az esetleges változások nem fogják érinteni az ital színét vagy ízét. Időről időre felülvizsgáljuk gyártási eljárásainkat, de a titkos recepten sosem változtattunk. A karamell egy teljesen biztonságos összetevő, amelyet az összes európai élelmiszervizsgáló szerv elismer.” – állítják a Coca Colánál.

A Coca Cola receptje körül mindig is rengeteg mítosz keringett, különösen nagy titok övezi a csak „Merchandise 7X” néven emlegetett összetevőt. Annyira óvják ezt a titkos anyagot, hogy a cég két vezetője – minden titkok nagy tudói - még csak egy repülőgépen sem utazhat, nehogy egy katasztrófa esetén mindketten magukkal vigyék a sírba a siker receptjét.

Az eredeti, 1886-os receptet többször módosították az idők során. 1904-ben eljött az idő, hogy a kokaint kávéval helyettesítsék, 1985-ben az íz megújítása mellett döntöttek, amikor is egy édesebb kólát dobtak piacra. Ám nem telt bele három hónap, a fogyasztók visszajelzésére visszatért a régi változat.

 

worldobserveronline.com

(Fotó: jamesrandom.deviantart.com, www.cnn.com)