Jump to content

A művészek kreativitásának titkai

2014. 03. 13. 07:42

Nem kell híres festőnek lenni ahhoz, hogy kreatívak legyünk, amikor alkotni szeretnénk valamit. Legyen az egy projekt a munkahelyen vagy csupán kellemes időtöltés, akkor jövünk ki legjobban a dologból, ha megéljük kreativitásunkat.

Nézzük meg, hogyan csinálják a művészek! A következőkben leírjuk, hogy melyek azok a technikák, amelyek segítségével kreativitásuk maximális fokát igyekeznek megélni.

1. Nem hajszolom a tökéletességet.
„Hátralépek, veszek egy mély levegőt és rájövök, hogy ez csak egy projekt, és nincs világvége, ha nem sikerül tökéletesen megcsinálnom.” – mondja Mary Kate McDevitt, egy Brooklyn-i illusztrátor.

2. Élvezd a folyamatot!
Adjuk át magunkat a játéknak, ne munkaként gondoljunk a feladatra. Élvezzük a lehetőségek felhasználásának szabadságát. Csak rajtunk áll, hogy melyiket választjuk.

3. Önmagad legnagyobb ellensége nem az előtted álló feladat, hanem te magad vagy.
Nem szabad felállítani olyan korlátokat, amelyek nem is léteznek. Csak kezdjük el a munkát, és alkossunk valamit.

4. Találj másik nézőpontot!
Néha nehéz másképp nézni a dolgokra és rájönni, hogy mi is a valódi probléma. Egy festőnél jó stratégia, ha szó szerint értelmezi a más nézőpontot – fejjel lefelé fordítja a képet vagy tükörből nézi meg újra.

5. Néha nem születik befejezett mű.
És ez így is van jól. Ha belekezdünk egy projektbe, az nem jelenti feltétlenül, hogy be is kell azt fejezni. Rengeteg művész kezd úgy el egy rajzot, festményt vagy szobrot, hogy abból sosem lesz kész darab.

 

 

(Fotó: www.projecteve.com)
www.huffingtonpost.com