Jump to content

Több alvásra van szüksége a nőknek

2014. 03. 09. 11:00

Nehezen indulnak a reggelek? Depresszió és fásultság gyötri ébredés után? Úgy érzi, hogy az egész világ ellensége? Nos, amennyiben ön nő, ne csodálkozzon kora reggeli rossz közérzetén!

A durhami egyetem tudósai megállapították, hogy a nőknek körülbelül 20 perccel több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak, -számolt be róla a Yahoo. A magasabb igény hátterében pedig az a tény áll, miszerint a nők egyszerre több feladatot is képesek ellátni.

-Minél többet használja az ember nap közben az agyát, annál több alvásra van szüksége. Mivel a nők rendszeresen több dolgot végeznek párhuzamosan, emiatt az agyuk is többet dolgozik. Logikus, hogy az alvásigényük is megnő ezáltal. –mondja professzor Jim Horne, a Loughborough egyetem alváskutató központjának igazgatója.

-A legtöbb esettben azonban ezt nem kapják meg, ami hosszú távon mentálisan és fizikailag is károsíthatja őket, mivel az elégtelen alvásmennyiség szívproblémákhoz, depresszióhoz, de akár sztrókhoz is vezethet.

-A kialvatlan nők ébredéskor szó szerint erős fájdalmat élhetnek át.- állítja Dr Michael Breus, alvásszakértő.

Ezzel szemben a férfiak egészségi állapota és az alvásmennyiségük között a kutatók nem találtak szoros kapcsolatot. A vizsgáltat során a férfi páciensek állapotára nem hatott negatívan a kevesebb alvás.

-Egy férfinak, aki összetett, sok döntéssel járó munkát végez, több alvásra van szüksége, mint az átlagnak, bár valószínűleg nem annyira, mint egy nőnek.

Rohanó világunkban, ahol a legtöbb nő a család és a karrier menedzselésének nehéz feladatával zsonglőrködik, rendszerint nem jutunk éjszakánként elégséges alváshoz. Ezért a tudósok azt javasolják, ha éjjel nem tudjuk kipihenni magunkat, próbáljunk meg nappal ledőlni egy kicsit. Az ideális szieszta idő azonban, figyelmeztet a szakember, 25 vagy 90 perces legyen. Ennél kevesebb, vagy több alvás csak súlyosbítja tüneteinket.

(Kép: hookedoniron)