Jump to content

Pénzt a házimunkáért!

2014. 03. 08. 08:45

Nem először merül fel az ötlet, hogy a nők fizetést kapjanak a házimunkáért. Most Olaszországban kampányolnak azért, hogy mindez megvalósuljon.

Olaszországban, ahol kb. 5 millió háziasszony él, a munkaerő piac haldoklik és a patriarchális berendezkedés még mindig a fénykorát éli, végre elindult valami igazán forradalmi. Az egyenlő bánásmód jegyében a házimunkát elvégző feleségek fizetéséért lobbiznak.

A javaslatot az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi terjesztette elő, a magas munkanélküliségi rátát csökkentő reformcsomag részeként. Sokan kritikával illették az ötletet, mert az szerintük nem működőképes és meglehetősen kontraproduktív. A javaslat viszont arra tökéletes volt, hogy ráirányítsa a figyelmet az Unió harmadik legnagyobb gazdaságának hanyatlásának okaira, és hogy mit tehetne Olaszország a nemeket illető sztereotípiák leküzdésére és a nők foglalkoztatottságának növelésére, ami az EU-ban a második legalacsonyabb.

Giulia Bongiorno, ügyvéd és volt parlamenti képviselő a háztartásbeliek juttatásainak nagy támogatója. Az ötlet tulajdonképpen egy általa alapított önkéntes szervezettől származik, amely a nők helyzetével való visszaélés és a családon belüli erőszak megszüntetéséért jött létre. Az alapítványnál azt tapasztalták, hogy rengeteg nő fél elhagyni erőszakos férjét, az erőszakot nem jelentik a rendőrségen, mert nem rendelkeznek anyagi függetlenséggel. Így elkerülhetetlenül egy végzetes áldozat-szerepbe kerülnek, ami valójában egy ördögi kör.

„Le szeretnénk rombolni azt az előítéletet, ami kvázi feljogosítja a háztartásban pénzt kereső felet arra, hogy mindenben ő döntsön és diktáljon. Azok a nők, aki úgy döntenek, hogy a házimunkát végzik, jutalmat érdemelnek, nem megaláztatást. Nem tekinthetünk rájuk másodrangú állampolgárokként.”- mondta Bongiorno.

Sok szakember azonban nem ebben látja a probléma megoldását. Daniela Del Boca, egyetemi professzor szerint ez egyáltalán nem ösztönözné a nők munkába állását, sőt, hátráltatná azt. „Hihetetlenül fontos, hogy legyenek dolgozó nők a társadalomban – a család jövedelme, a saját függetlenségük miatt, és különösen a lánygyermekek felé küldött üzenet miatt: a munka elengedhetetlen egy nő függetlensége szempontjából.”

Nem hiába mondják azt közgazdászok, hogy valahogy méltányolni kellene a nők otthon elvégzett munkáját – és ezalatt nem csak a házimunkát értem, hanem a gyermeknevelést, a gondoskodást és a családtagok támogatását –, mert ha közvetlenül nem is, de hozzájárul a GDP növeléséhez. A gyerekek gondos nevelést kapnak, meleg étel kerül az asztalra, tiszta és rendezett az otthon, és a férj is jobb kedvvel teljesít a munkahelyén, ha frissen vasalt inget vesz föl reggel.

Viszont bele kell gondolnunk abba, hogy társadalmunkban mennyire fontos a nők önállósága. Még most is, a 21. században is szembe kell néznünk az előítéletekkel. Érthető, hogy az évezredeken keresztül domináns másodrendű szerepünk nem fog egyik pillanatról a másikra megváltozni. De talán első lépésként elég a függetlenségre való törekvés.

 

www.theguardian.com
(Fotók: envisioningtheamericandream.com, www.rachelsimmons.com)