Jump to content

Dühkitörés után szívinfarktus

2014. 03. 07. 08:20

Senki sem kérdőjelezi meg, hogy a düh normális emberi érzelem. Azonban jobban járunk, ha megpróbáljuk irányítani – és nem csupán kapcsolataink megóvása érdekében.

Egy friss kutatás szerint ötször nagyobb az esélye a szívroham kialakulásának egy dühkitörés után. „Eddig is sok kutatási eredmény állt rendelkezésünkre a dühről, tudtuk, hogy káros lehet, viszont számszerűsíteni szerettük volna a végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát” - mondta a kutatás vezetője, Elizabeth Mostofsky. „Reménykedünk abban, hogy a kutatás eredménye segít a pácienseknek felügyelni és kordában tartani a dühkitöréseket.”

A kutatás során a betegeket arról kérdezték, hogy milyen fokú dühöt, haragot éreztek a szívinfarktus előtt és azt találták, hogy – az esetek különbözősége ellenére – egyértelműen magasabb volt a szívinfarktus kialakulásának előfordulása egy-egy dühkitörés után. A kísérlet kimutatta, hogy a szívinfarktus kockázata – olyan tünetek mellett, mint a mellkasi fájdalom, légzési nehézség, izzadás – 4,7-szer magasabb volt, ha azt dühkitörés előzte meg. A stroke kialakulásának veszélye pedig 3,6-szor volt nagyobb ezekben az esetekben!

„Bár fontos szem előtt tartani, hogy a harag, illetve a düh olyan tényezők, amelyek megalapozzák a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, a többi veszélyforrás – mint pl. a dohányzás vagy magas vérnyomás – nélkül mégis kisebb esély van az ilyen megbetegedések kialakulására.

 

psychcentral.com

(Fotók: fanpop.com, businessinsider.com)