A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük, - ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. Régen zabálócsütörtöknek, tobzodócsütörtöknek, kisfarsangnak, illetve csonkacsütörtöknek is hívták ezt a napot, amelyek igen beszédesek. Utána viszont szigorúan betartották a böjti előírásokat, egyesek oly keményen, hogy húsvétig csak negyvenszer ettek, azt is csak naplemente után.
A Torkos Csütörtök tehát a nagyböjt előtti utolsó nagy össznépi lakmározás, amelyet 2006-ban a Magyar Turizmus Rt. elevenített fel, és idén kilencedik alkalommal indulnak neki csütörtök este párok, családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek, szóval sokan, hogy féláron egyenek-igyanak. Persze aki rutinos, már hetekkel ezelőtt lefoglalta az asztalát, mert ma már igencsak megfogyatkoztak a szabad helyek. A részt vevő éttermek listáját idén is a www.torkoscsutortok.hu honlapon lehet megtalálni, ahol egyes vendéglátóhelyeknél már ki is tették a virtuális MEGTELT táblát. De bőven akadnak még szabad helyek, érdemes böngészni!
Egyébként induláskor még csak 500 étterem, 2010-ben már több, mint 1300 étterem vett részt az akcióban. Érdekességek 2013-ból:
• Az akcióban részt vevő éttermek 76%-a vidéki volt
• 10.014 foglalás érkezett be interneten, ebből 7.560 asztalt sikeresen le is foglaltak az éttermeknél
• Átlagosan 4600 forintot spóroltak egy étkezésen a torkoskodók
• 4.48 pont lett az átlagos elégedettségi szint (1-5 pontozási rendszerben értékelve az akciót), vagyis az emberek jól érezték magunkat!
(fotó: smh.com.au)