Jump to content

Végzetes vonzerők – a nevem Bond

2014. 02. 26. 08:30

Az egymással való kommunikáció során figyelmünk 90 százalékát a közlés módjának számtalan tényezője köti le, nem pedig a szavak értelme. Nem meglepő ezért, hogy a másokról kialakult képet nagyrészt az is meghatározza, milyennek találjuk a hangot, amelyen keresztül mondanivalónkat közöljük.

Bizonyára sokan fel tudják idézni James Bond magyar hangját, Kautzky Armand kellemes orgánumát. Kevés ilyen ismert hang van ma Magyarországon, amely ennyire magával ragadó. Ha viszont a klasszikusokat szeretném felidézni, Sinkovits Imre hangja volt még ennyire feledhetetlen. De mégis mit „tudnak” ezek a hangok?

Egy nemrégiben publikált kutatás során mintegy 90 nő benyomásait vizsgálták a mély hangú férfiakkal kapcsolatban. A tanulmány arra világít rá, hogy azok a nők, akik a mély orgánumú férfiakat tartják vonzóbbnak, egyúttal azt feltételezik róluk, hogy azok hajlamosabbak a hűtlenségre. A tanulmány nem vizsgálja a mély hangú férfiak és a hűtlenség korrelációját, de ha azon a gondolatmeneten indulunk el, amely a mély hang magasabb tesztoszteron-szinttel való együttjárást feltételezi, máris tisztább képet kapunk.

Miről is van tehát szó? Ha feltételezzük, hogy ezekben a férfiakban magasabb a tesztoszteron-szint, ennek hatására pedig mélyebb, férfiasabb a hangjuk, és túltengő hormonjaiknak köszönhetően nem bírnak megmaradni egy helyben, mert hajtja őket az ősi vadászösztön – nos, ebben az esetben abszolút logikus a kísérletben résztvevő hölgyek következtetése.

 

Fotó: voiceguy.ca