Jump to content

A muzsika utolsó hangja

2014. 02. 25. 15:28

Elhunyt a Muzsika hangjai című világhírű musicalt inspiráló von Trapp család legutolsó tagja is. Maria Franziska-t 99 éves korában, álmában érte utol a halál vermont-i otthonában.

A Trapp család neve a Muzsika hangjai-ból lehet sokak számára ismerős. A film alapjául a család valós története szolgált. Miután édesanyjuk meghalt, apjuk egy fiatal nevelőnőt fogadott hét gyermeke mellé. Az özvegy azonban hamarosan beleszeretett a fiatal nevelőnőbe, pár évvel múlva össze is házasodtak. Maria később még három gyermekkel ajándékozta meg Trapp kapitányt.

A Trapp család 1938-ban menekült el a náci megszállás alatt álló Ausztriából. Egy darabig Európában koncerteztek, majd Amerikában telepedtek le, ahol üdülőt nyitottak síelők számára.

A család jóbarátja, Marianne Dorfer -aki a Trapp Villa Hotelt is működteti Salzburgban- elmondta, milyen meglepetés volt mindenki számára, hogy épp Maria Franziska élt a legtovább a Trapp családból. Maria egész kicsi korától fogva szívgyengeségtől szenvedett, tulajdonképpen ő volt az, aki miatt Trapp kapitány felfogadta a fiatal Maria von Trapp-ot.

A történetük ihlette musical nemcsak hogy öt Oscar díjat nyert, de mind a mai napig az egyik legnépszerűbb filmként tartják számon. A világhírű mozi főszerepét Julie Andrews játszotta.

(Kép: The Guardian blue-ray)