Jump to content

Szűrővizsgálatok, amelyek megmenthetik az életed

2013. 09. 05. 06:00

Orvoshoz járni senki sem szeret. Éppen ezért előfordulhat, hogy te is hajlamos vagy elbliccelni a szűrővizsgálatokat. Hiszen mit is keresnél a rendelőben, ha legjobb tudomásod szerint nincs semmi baj? Eláruljuk a választ!

Általános vérkép

Mindenképpen ajánlott évente egyszer megnézetni az általános vérképed. Ehhez a háziorvosod adhat laboratóriumi beutalót, amivel annyi a teendőd, hogy éhgyomorra bemész a legközelebbi kórházba, kibírsz egy tűszúrást, és megvárod az eredményt. A leleten a csillaggal jelölt értékek az egészséges határ alatt vagy fölött vannak, így bajt jelezhetnek. A magyar lakosság legnagyobb részénél a koleszterinszinttel (LDL és triglicerid) van gond, míg bizonyos adatok elárulhatják, hogy gyulladás vagy egyéb kezelést igénylő folyamat zajlik a szervezetedben. Az eredményeket semmiképpen se elemezd egyedül – kivéve, persze, ha az összes szám tökéletes –, menj velük vissza a háziorvosodhoz!

Vérnyomásmérés

A magas vérnyomás sajnos népbetegség, ami becslések szerint a magyarok harmadát érinti. Azért nem lehet pontos adattal szolgálni, mert a legtöbb érintett nem is tudja, hogy kezelésre szorulna. A „csendes gyilkosként” is emlegetett betegség ugyanis hosszú éveken át tünetmentes lehet, mire az első panaszok jelentkeznek. Érdemes beszerezned egy otthoni vérnyomásmérőt, hogy néhány havonta egyszer megmérd a sajátod, vagy legalább a háziorvosodnál sort keríteni a dologra, amikor az éves vérkép-beutalóért folyamodsz. A 120/80 fölötti érték arról tanúskodik, hogy egészségesebben kellene táplálkoznod, illetve rendszeres testmozgásra lenne szükséged a megfelelő szívműködéshez. Kiugróan magas adatok esetén gyógyszeres kezelésben lesz részed.

Nőgyógyászati rákszűrés

Elvileg 25 éves kor fölött ajánlott az évi rendszerességű méhnyak-kenetvétel, ami azt jelenti, hogy a doktor egy pálcika végére erősített vattát érint az említett részhez, majd a laboratóriumba küldi azt, hogy kiderüljön, milyen baktériumok élnek az adott területen. A görög nőgyógyászról, George Papanicolauról elnevezett PAP-teszt eredményét ötfokozatú skálán értékelik: a P1 és P2 negatív, tehát nincs ok az aggodalomra. A P3 kétes, tehát további vizsgálat szükséges, míg a P4 és a P5 rákos sejtek jelenlétéről árulkodik. Az időben felismert baj még jó eséllyel gyógyítható!

Nemi úton terjedő betegségekre irányuló szűrés

Amennyiben védekezés nélküli szexuális kapcsolatot létesítettél, vagy alkalmi partnereddel óvszer nélkül voltál együtt, érdemes néhány héten belül bejelentkezned egy ilyen vizsgálatra. Baktériumok, vírusok, gombák és élősködők is kerülhettek a szervezetedbe, melyek nem mindig okoznak azonnali tüneteket. A leggyakoribb nemi betegségek közé tartozik például a genitális herpesz és a gonorrhoea. A szűrőcsomag általában kenet- és vérvétellel jár, míg az AIDS-teszthez csupán vért vesznek. Utóbbit személyes adataid megadása nélkül, névtelenül is elvégeztetheted. Egyáltalán nem ciki ilyesmivel orvoshoz fordulni: az az „égő”, ha szégyenérzetből nem teszed!

Emlő ultrahang és mammográfia

Magyarországon 40 éves kor fölött ajánlott az 1-2 évenkénti mammográfia, ami a mellek rákszűrését jelenti. Addig csupán arra kell rákérdeznie a nőgyógyásznak a szokásos vizsgálatok alkalmával, hogy tapasztaltál-e valami rendellenességet kebelfronton, valamint ő maga is végezhet tapintásos tesztet. Az ultrahang és a mammográfia azonban ennél jóval pontosabb gépi technológiát jelent. Fontos, hogy korodtól függetlenül menj el egy ilyen vizsgálatra, ha csomót, formai változást vagy bármilyen szokatlan érzetet tapasztalsz a melledben! Az orvos tudni fogja, hogy emlő ultrahangra vagy mammográfiára van szükséged.

Csontsűrűség-mérés

A kalciumban szegény étrend és a D-vitamin hiánya minden korosztálynál felveti a gyengébb csontok kockázatát. Ezt fokozza a nőknél a menopauza jelentette hormonális változás. Az ösztrogéntermelés leállása sajnos hátrányosan befolyásolja a csontsűrűséget, aminek oszteoporózis, azaz csontritkulás lehet a következménye. Az állapot könnyen törő és deformálódó csontozattal jár, ami egy baleset során akár életveszélyes is lehet. 50 éves kor fölött mindenképpen ajánlott évente egyszer elmenned egy csontsűrűség-mérésre, ami fájdalommentes vizsgálatot jelent: egyszerűen be kell feküdnöd egy gép alá, ami a medencecsontod fölött helyezkedik el. Hormonális betegség vagy cukorbetegség fiatalabb korban is indokolhatja a szűrést.

Allergia-vizsgálat

Az allergia nemcsak légúti panaszokat, tehát köhögést, tüsszögést, torokkaparást és orrfolyást okozhat, hanem akár a bőrödet is elcsúfíthatja, az emésztőrendszeri tünetekről nem is beszélve. Amennyiben a közérzetedre rossz hatással van valamilyen gyakran jelentkező baj, érdemes utánajárni, nem allergia okozza-e. A klasszikus allergiavizsgálat vérvételt és egy bőrtesztet jelent. Utóbbinak során 10-20 anyagot (többnyire 12-t) csöppentenek az alkarod belső felére, s néhány perc múlva ellenőrzik, melyiknek a környéke pirosodott ki vagy duzzadt meg. Az emésztőrendszeri intolerancia vagy allergia pedig bélvizsgálattal vagy beavatkozással nem járó alternatív módszerrel, például biorezonancia segítségével állapítható meg – de gyakran már az is elég, ha étkezési napló vezetésével levonod a bevitt táplálék és a panaszok közötti időbeli összefüggéseket.

Bőrgyógyászati szűrés

Amellett, hogy havi rendszerességgel érdemes ellenőrizned az anyajegyeid állapotát a fürdés alkalmával – nem változott-e valamelyiknek a formája vagy a színe –, évente célszerű ellátogatnod a bőrgyógyászhoz, aki speciális nagyító alatt veszi szemügyre a gyanús részeket. A bőrrák egyik legagresszívabb fajtája, a melanoma elsősorban napsugárzásnak vagy UV-fénynek kitett felületeken szokott jelentkezni, ezért a nagyobb anyajegyeket sebtapasszal védheted napozás esetén. A szoláriumozás pedig még így sem javasolt, hiszen kis mennyiségben is visszafordíthatatlanul károsítja a szöveteket.

Gondolj a párodra is!

A 40 éven felüli férfiaknak érdemes két-háromévente, később pedig évente ellátogatni az urológushoz, hogy figyelemmel kísérjék a prosztatájukban óhatatlanul bekövetkező változásokat. Ez az apró szerv, ami az ondótermelésért felel, a kor előrehaladtával valamelyest növekszik. Ha azonban vizeletürítési problémát vagy más panaszt okoz, gyulladás, esetleg daganatos megbetegedés állhat fenn, ami mindenképpen orvosi kezelést igényel. Minél hamarabb sikerül felismerni a veszélyt, annál nagyobb eséllyel előzhető meg a részleges vagy teljes eltávolító műtét, és lehet elegendő a gyógyszeres terápia. A szűrővizsgálat tapintásos úton és ultrahanggal történik, valamint vérvételre is szükség lehet.