Jump to content

Miért jobb szinglinek lenni a tudomány szerint?

2018. 02. 15. 14:45

Üdítő hír így Valentin-nap másnapján, hogy szinglinek lenni bizonyítottan rengeteg előnnyel jár. Adj a Tindernek egy szabad estét, és vidd el magad vacsorázni. Az egyedüllét alábbi fizikai és mentális előnyei közül néhány már rövidtávon is érvényesülni fog.

Az ember társas lény, nincs mit szépíteni ezen, ám vannak az életnek olyan szakaszai, amikor jobbára csak magunkra számíthatunk hű szerelmes hiányában. A Business Insiderben megjelent tanulmány nyújt egy kis sovány vigaszt ezekre az időszakokra, mert mint kiderült, vannak ám a szingliségnek napfényes oldalai is, sőt!

Egyedül a szellemi és mentális fejlődés szolgálatában

A California Santa Barbara Egyetem pszichológusa kifejezetten hasznosnak tartja a magányt, több okból kifolyóan is. Példaként említi a minőségi önidőt valamint a személyiségfejlődést intenzívebb megnyilvánulását.

Egy 2015-ös tanulmány részletekbe menően tárgyalta a szingli lét előnyeit. A Natalia Sarkisian és Naomi Gerstel vezette kiterjedt megfigyelés azt tárta a nyilvánosság elé, hogy a szingliknek erősebb és kiterjedtebb szociális életük van, valamint több bevételük és jóval fittebbek is.

„A szingli lét növeli a minket körülvevő szociális hálót, a nők és férfiak körében egyaránt” – írta Sarkisian and Gerstel a kutatási publikációban, amiből az is kiderült, hogy az egyedülállók nem csak könnyebben profitálnak a kiterjedt ismerettségi körből, hanem gyorsabban és több segítséget is kapnak a barátok, rokonok és ismerősök által, mint a házasságban élők. Ehhez kapcsolódik a 2008-ban a British Medical Journalban megjelent kutatás, ami azt részletezte, hogy azok az emberek, akik rendszeresen beszélgetnek legalább tíz emberrel, sokkal boldogabbak, mint akiknek ez nem áll módjukban.

Fitten, szexin, egészségesen

A Social Science and Medicineben publikált  2015-ös kutatás arra reflektált, hogy a szingli emberek fittebbek, és egy héten sokkal gyakrabban fordulnak meg az edzőteremben, mint házas vagy elvált társaik.

Ez teljes mértékben érthető, elvégre sokkal több idő jut egyedülállóként az embernek magára, a kinézetére, a testi-lelki hogylététére, így érthető, hogy mindezt egyensúlyba akarja hozni.

Materiális és spirituális profit

Anyagilag is jobban megéri szingliként. A bevétel növekszik, és eltűnnek a mindennapi nyomasztó problémák, amelyeket a pénztelenség okoz.

Ezen kívül számos tanulmány összekapcsolta a szingliséget az olyan előnyökkel, mint a szabadságérzet növekedése, a kreativitás és az intimitás magasabb szintjére való ráhangolódás. Amy Morin, pszichoterapeuta szerint az egyedül töltött idő segíthet az embereknek abban, hogy produktívabbakká váljanak.

Az egyedültöltött idő szükségszerűen nem magányos, sőt. Ez lehet a kulcsa annak, hogy jobban megismerd magad” –mondta Morin a Business Insidernek.

Egyszó mint száz, az a tévhit miszerint a szinglik nyomorultan érzik magukat, és minden vágyuk, hogy kapcsolatban legyenek egyre inkább megdőlni látszik.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com)