Jump to content

Máshogy keresnek, és máshogy találnak

2017. 11. 06. 19:00

Randizni nem is olyan egyszerű. Számolni kell a saját és a másik fél izgalmával, a randi kimenetele függ az adott személyiségektől, a hozzáállástól, a közös hangtól. Ha jól zajlik le, jöhet a következő randevú. Más kultúrában azonban nem így zajlik az ismerkedés.

Kinek több, kinek kevesebb ismerkedést kell lebonyolítania azért, hogy megismerhesse azt, akivel le tudná élni életét. Közhely, hogy az ember társas lény, de tény, hogy a szerelem, a kapcsolatok mozgatják az embereket. Más kultúra más szokásokat is eredményezhet, így a különféle társadalmakban máshogy keresik párjukat.

A párválasztás egyfajta „vadászat”, a vadászösztön hajtja a férfiakat, hogy megtalálják azt a nőt, aki majd gyermekei anyjává lesz. Bhutánban kihívás az udvarlás, ugyanis az ország keleti részében az a szokás, hogy a fiatal férfinak fel kell osonnia választottjához úgy, hogy a lány családja ne vegye észre. Nemcsak be kell osonnia, hanem az egész éjszakát ott kell töltenie. Nem árt, ha ügyesen csinálja, hogy ne találkozzon a lány családjával. Ha mégis lebuknak, akkor választhat aközt, hogy feleségül veszi a lányt, vagy pedig ha nem kívánja a frigyet, akkor valahogy ledolgozza a család méltóságán esett csorbát. Ezt a párválasztási ceremóniát éjszakai vadászatnak nevezik.  

Thaiföldön a szerelmi kötelék kifejezésére egy zsinór szolgál. Ha egy fiatal férfi egy nő iránt érdeklődik, akkor a gyengébbik nem derekára egy zsinórt erősít és így sétálnak. Ha a séta során a kötelék megmarad, erősödik, akkor a férfi elrabolja otthonról a lányt.

A kínai Miao népcsoport nő tagjai számára egy olyan fesztivál szolgál arra, hogy érzelmeiket kifejezzék a férfiak felé, amelyet áprilisban rendeznek meg. Rizst főznek, amelyet négyféle színűre készítenek el. Egy-egy szín a négy évszakot jelenti, és a rizs közé evőpálcikákat, fokhagymát rejtenek, majd zsebkendőbe csomagolják, úgy nyújtják át a férfiaknak. A két evőpálcika a tetszés kifejezése, az egy pálcika udvarias kikosarazást jelent, de a chili paprika vagy a fokhagyma az elutasítást jelzi.

Indiában nem bízzák a véletlenre és a fiatalokra a randevúzást, ugyanis még ideje korán kutakodni kezd a kerítő, hogy az adott fiúnak vagy lánynak ki lenne a méltó párja. A kerítő minden lényeges szempontot figyelembe vesz, ugyanis nem mindegy, hogy milyen anyagi helyzetű, milyen kasztba tartozó másik fiatallal ismerkedteti meg. Ezek alapján kirostálja a keresendő személyeket, és a megmaradtakat közül is az asztrológia segítségével választja ki a legmegfelelőbbet. Jól érzékelhető, hogy itt Indiában a fiataloknak nem sok esélye van a személyes varázs, szimpátia megmutatására, ugyanis inkább a szülők egyeztetnek a kerítővel.

A japán házasságok egy része is házasságközvetítő segítségével köttetnek meg. Mindkét családot alaposan megvizsgálják ahhoz, hogy biztosan egymáshoz passzoló párok szülessenek. Az omiai, vagyis elrendezett házasság még a mai napig érvényben van bizonyos rétegekben.

Pápua Új-Guineában sem a fiatalok óhaja a fő szempont. A szülők döntik el, hogy ki lehet a megfelelő párja gyermeküknek, és ha még a fiatalok is szimpatizálnak egymással, akkor díszes ruhába öltöztetik és szorosan egymás mellé ültetik őket. A tényleg nagy szimpátia első jele, ha a fiatalok összeérintik arcukat.

(Forrás: marmalade.hu | champacajourneys.com, indianexpress.com, eyos-expeditions.com/képek)