Jump to content

Tudod, mit szedsz?

2017. 10. 21. 17:00

Lányos szülők esetében eljön az az időszak, amikor gondolkodni kell, hogy melyik fogamzásgátló módszer lenne a legjobb a fiatal számára, hogy a nem kívánt terhességgel ne kelljen ideje korán szembenézni.

Kényes téma szülő és gyermek között, de ennek is eljön az ideje, és sokkal jobb, ha a szülők tudnak arról, hogy lányuk nemi életet él, és megfelelő védelemben részesül, mintsem titokban megy el nőgyógyászhoz, és a tudtukon kívül használ valamilyen fogamzásgátló módszert. Márpedig a fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a nem kívánt terhesség megelőzésében. A kis pirula beszedése nem okoz gondot, csak arra kell ügyelni, hogy minden nap bevegye az ember, és ha lehet, akkor nagyjából azonos időpontban. Éppen ezért nagyon sok fiatal és idősebb nő éjjeliszekrényén, a fürdőszoba polcán ott hever a kis levél tele pirulákkal.

Amíg nem szeretne egy nő anyává válni, a legáltalánosabb védekezési forma, ha szájon át történő hormonkészítményt vesz be. Nagyon sokan döntenek emellett, de mint ismert, egyik megoldás sem biztosítja száz százalékban azt, hogy tényleg nem esik teherbe a nő. A fogamzásgátló tablettákat szedők közül is beköszönthet a gyermekáldás. Ennek fő oka azt lehet, hogy elfelejtik bevenni a bogyót, vagy pedig nem a megszokott időben teszik azt meg.

Sok fiatal lány esetében a nőgyógyász ajánlja a fogamzásgátló tabletta szedését, még akkor is, ha a fiatal nem él rendszeres nemi életet, ugyanis ha szabálytalan a menstruációs ciklus, akkor a tabletta segíthet annak beállításában. Ugyanakkor segíthet az erős menstruációs vérzés és görcsök esetén, egyéb hormonális zavar kezelésében is. Sokan nem tudják, de a fogamzásgátló tablettákat még a méh- és petefészekrák megelőzésére is fel lehet használni. Ha így közelítjük meg a kis pirulákat, akkor csak a pozitívumaimat látjuk, azonban ha a másik oldalról tekintünk rá, akkor azt jelenti, hogy szintetikus hormonokkal avatkozunk bele a természet rendjébe.

Csak egy kis bogyó, mégis drasztikusan hat a női szervezetre, ugyanis az egész működésre hatással van úgy, hogy nem is feltétlenül tudjuk, hogy az a gyógyszernek tulajdonítható. Arról hallhatunk sokat, hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének lehetnek mellélhatásai, de ilyenkor leginkább csak a hízásra és a túlzott szőrnövekedésre gondolunk, pedig ezeken túl sokkal többet tehet. Ha sokszor idegeskedünk, szinte minden ok nélkül, ingerlékenység lesz rajtunk úrrá, gyakori a migrénes fejfájás, kinek jut eszébe a fogamzásgátló tabletta? Sokkal hamarabb okoljuk a mindig rohanós hétköznapokat, a megfelelési kényszert, a felgyorsult világot, mint a tablettát. A visszatérő hüvelyi fertőzéseknél megvádoljuk a munkahelyi mosdót, amelyet sokan használnak, pedig annak hátterében lehet, hogy nem is a nem megfelelő higiénia, hanem a fogamzásgátló áll. A megváltozott libidó, hüvelyszárazság esetében sem a tablettát okoljuk elsődlegesen, hanem a fáradtságra fogjuk, ha nem úgy mennek az ágyban a dolgok, ahogy az jó lenne.

Ha ez még nem lenne elég, – pedig már ezek komoly mellékhatások –, akkor mit fogsz szólni ahhoz, hogy a fogamzásgátló tabletta okozhat magas vérnyomást, vérrögképződést, stroke-ot, szívinfarktust, epekövet, mélyvénás trombózist?

Arról volt fogalmad, hogy a fogamzásgátló tabletta még a hangunkra is hat? Kísérlettel bizonyították, hogy akik nem szedtek gyógyszert azok hangja az ovuláció alatt magasabb volt, utána pedig mélyebb, de a fogamzásgátlót szedő nők hangja nem változott.

(Forrás: marmalade.hu | newshub.co.nz, bbc.com, self.com/képek)