Jump to content

Hatalmas kis hazugságok - az online társkeresés hátrányai

2017. 10. 16. 10:25

Bár minden harmadik ember használ online társkereső applikációkat vagy weboldalakat, nem mindenkinek vannak pozitív tapasztalatai.

A Kaspersky Lab által készített friss kutatás szerint a “Nagy Ő” keresése közben rengeteg csalódás éri az embereket – sokan találkoznak hamis információval és/vagy képpel, rosszindulatú linkekkel. Nem csak az HBO foglalkozik hatalmas kis hazugságokkal.

Van, aki csak egyszerűen valótlant állít magáról, de sok esetben csalók igyekeznek információt kiszedni a gyanútlan áldozattól.

A kutatás megállapította, hogy egyelőre kisebbségben vannak azok, akik társkereső alkalmazásokat, például Tindert, Badoo-t stb. használnak (11%) komoly kapcsolat, netán házasság céljából. A felhasználók csaknem fele (48%) csupán szórakozásra, 13%-a alkalmi kapcsolatra használja ezeket a felületeket.

További problémát okozhat azoknak, akik valóban komoly kapcsolatra és szerelemre vágynak, hogy a társkeresők gyakran tele vannak hamis információval.

A megkérdezettek 57%-a ismerte el, hogy téves adatokat adott meg online, főként a külsejükkel kapcsolatban, de volt olyan, aki partnerét akarta csaláson rajtakapni, és ezért hazudott magáról.

A hamis profilok elterjedése sokakat arra késztet, hogy elforduljon az online társkereséstől: 20%-a a hamis fotók miatt, 12%-a a kapcsolati elvárások miatt, 11%-a a megtévesztő kapcsolati státusz miatt.

Érdekes és meglehetősen ironikus tény, hogy a csalók intenzívebben reagálnak a hamis adatokra, mint becsületes társaik.

Kedvező következménye az online társkeresőktől való kiábrándulásnak, hogy egyúttal számos kiberfenyegetésnek is gátat szabhatunk, mivel minden 10. felhasználó találkozott olyan online profillal, amely személyes információt próbált kicsalni, netán konkrét pénzügyi adatokat és/vagy olyan rosszindulatú linket vagy programot küldött, amely megfertőzte a készülékeket.

Izgalmas azt látni, hogy a hamis profilok felhasználóinak 16%-a tapasztalt olyan kibertámadást, mint egy malware- vagy egy zsarolóvírus-támadás, míg a teljesen őszinte felhasználók mindössze 5%-a találkozott ezzel.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com, vimeocdn.com, publicdomainpictures.net,)