Jump to content

A férfi fogamzásgátlásról...

2017. 09. 30. 20:00

Legújabb kísérletek arra keresik a választ, hogy milyen egyéb módszerekkel lehetne helyettesíteni a vazektómiát. A kísérleteket állatokon végeztek, ahol sikerült egy újfajta fogamzásgátló géllel megakadályozni a spermiumok áramlását az ondóvezetékben.

Mi is az a vazektómia?

A nők számára többféle fogamzásgátló módszer létezik, a férfiak számára a lehetőség sokkal kevesebb, ilyenek lehetnek a nem túl biztonságos megszakított közösülés, a gumióvszer, valamint a vazektómia, mely során az ondóvezetéket lekötik és átvágják, hogy ezzel megakadályozzák, hogy a spermiumok a hímvesszőbe kerüljenek. A műtét igen kellemetlen, mely során néhány milliméteres metszést ejtenek a herezacskón, amelyen keresztül az ondóvezetékeket roncsolásmentesen átvágják. A vazektómia javarészt visszafordíthatatlan, helyreállító műtéttel azonban megszüntethető.

A műtét és az ezzel járó kellemetlenségek elkerülése érdekében, amerikai kutatók a vazektómia alternatíváin dolgoznak. Kifejlesztettek egy olyan óriásmolekulájú gélt, a „Vasalgelt”, mely az ondóvezetékbe fecskendezve megakadályozza,hogy a spermiumok a hímvesszőbe jussanak. A gélt ezidáig csak nyulakon és rhesusmakákókon tesztelték, náluk sikeresnek bizonyult.

A kutatásról...

A gélnek ugyanolyan hatása van, mint a vazektómiának, de a kutatók azt remélik, hogy hatását könnyebben vissza lehet fordítani, ha a férfi később a gyermekvállalás mellett dönt. Erre az esetre kidolgoztak egy olyan injekciót, ami megszünteti ezt a gátló hatást. A gél emberi tesztelése még várat magára, annak ellenére,hogy a kísérleti alanyok jól reagáltak a gélre,minimális komplikációk felléptek. A Kaliforniai Egyetem kutatói 16 hím majmon tesztelték a gélt, 10 közülük már apa volt. A majmokat egy héttel az injekció beadása után engedték vissza nőstények társaságába, akikkel később párosodtak. Egyetlen nőstény sem lett vemhes a kutatás két éve alatt. Néhány hímnél tapasztaltak mellékhatást, de csak egyet kellett megműteni, mivel a beavatkozás során megsértették ondóvezetékét. A módszer visszafordíthatóságát még nem tesztelték majmoknál, csak nyulaknál.

A „Vasalgel” gyártását azért szorgalmazzák a kutatás munkatársai, mert a vazektómiával ellentétben sokkal kíméletesebben és kevesebb kockázat és mellékhatástól mentesen lehet visszafordítani, ha a férfiak úgy döntenének, hogy mégis szeretnének gyermeket vállalni. A vazektómia visszaállítása után ugyanis a páciensek csak kis száma válik újra nemzőképessé.

(Forrás: marmalade.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)