Jump to content

Baj van a férfiakkal

2017. 09. 17. 17:00

Talán a te életedben, vagy a közvetlenebb környezetedben is jelenlévő probléma a gyermekvállalás nehézsége. Nem az elhatározás hiánya miatt, hanem azért, mert a várt gyermekáldás minden próbálkozás ellenére sem következik be.

A gyermekvállalás olykor nem is enged terepet a tervezésnek, míg mások számára betervezett esemény. Csakhogy nem minden úgy működik, ahogy mi gondoljuk. A gyermekáldás nem kívánság szerint és nem csettintésre érkezik. Sokan akkor szembesülnek annak nehézségeivel, amikor eldöntötték, hogy készen állnak egy gyermek fogadására, csakhogy még a teherbeesés nem sikerül. Ekkor szoktak a párok szakemberek segítségéhez folyamodni. Az alapos vizsgálatok után megállapítják, hogy a pár tagjai közül kinél van a probléma, amelyet gyógyszeresen, műtéti úton igyekeznek megoldani. A lombikbébi program is egy lehetséges verzió.

A vizsgálatok során a spermiumok számát vizsgálták, azonban azok morfológiáját valamint mozgékonyságát egyáltalán nem vették számításba. A spermium jelentőségét leginkább a szaporodás miatt tartjuk fontosnak, azonban a hímivarsejtek számának csökkenése hatással lehet az egész szervezetre. A vizsgálatban résztvevő férfiak között voltak szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, rákos betegek, többen elhízottak voltak. Az ő esetükben még inkább számolni kellett a hímivarsejtek számának csökkenésével.

Természetesen mindkét nemnél előfordulhatnak termékenységi problémák, azonban egy tanulmány arra mutatott rá, hogy az Európában, Észak-Amerikába és Ausztráliában élő férfiak nemzőképessége nagyon lecsökkent. Eddig is tudtuk, hogy sokan küzdenek azzal, hogy egyik, másik vagy mindkét félnél valamilyen probléma megléte gátolja a gyermekvállalást, számos tanulmányt is készítettek erről. Ez utóbbi azonban nagyon átfogó és a legnagyobb is egyben. 45 ezer férfi eredményeit vizsgálták méghozzá 1973 és 2011 közötti időszakra kiterjedően. A vizsgálat eredményeit tanulmányban adták közre, amelyből sajnos a gyanú igazolódott, miszerint nagyon lecsökkent a férfiak nemzőképessége. Ez igaz az európai, az észak-amerikai és az ausztráliai férfiakra, ám nagy változás nincs a Dél-Amerikában, Ázsiában élő férfiak termékenységében.

Az eredmények azonnal arra engednek következtetni, hogy a spermiumszám drasztikus csökkenését a kultúra, a földrajzi környezet vagy az életvitel befolyásolhatja. Az, hogy a nemzőképességben nem találtak nagy változásokat az ázsiai és dél-amerikai férfiak esetében, az azért is lehet, mert nem is állt rendelkezésükre a tudósok számára elég információ és adat.

A tanulmány összeállítása egyben figyelemfelkeltésként is szolgál az egészségügyi hatóságok, valamint a kutatók számára is. A spermiumszám csökkenésekor nem csak azzal a problémával kell szembesülni, hogy termőképtelenné válhatnak férfiak, hanem amögött akár komoly betegségek is lehetnek.

(Forrás: marmalade.hu | fertility-concepts.nycivf.org, nichd.nih.gov, japantimes.co.jp/képek)