Jump to content

A nap legideálisabb időpontja a szexre?

2017. 08. 11. 15:48

Szokták volt mondani, hogy mindennek megvan a maga ideje. Nos egy átfogó, több mint ezer embert vizsgáló kutatás végre kiderítette, hogy pontosan minek, mikor van. Futás, szex, munka? Nem mindegy, hogy mikor csinálod!

Egy nap 24 órából áll, nem véletlenül. Ha mindent egyszerre akarnánk csinálni, kezelhetetlenül kaotikus állapot uralkodna el, már csak azért is, mert szervezetünk bioritmusának is van egy-két keresetlen szava a tevékenységeinkhez.

7:30

A koránkelőknek jó hír, a hétalvóknak viszont kevésbé, ugyanis a szervezet hormonális és kémiai kapacitása a reggeli órákban a legalkalmasabb mindenre. A Forza Supplements által végzett felmérés szerint például a szexre legalkalmasabb idő a reggel 7:30-as időpont, ugyanis a test ilyenkor a legaktívabb. A pihentető alvásnak hála az állóképesség fokozódik, a szex okozta endorfintömeg pedig csökkenti a vérnyomást, a stressz szintet, így a nap hátralevő részében mindenki jobban érzi magát a bőrében.

Ha nincs kivel űzni a legkellemesebb mókát, akkor sem kell csüggedni. A tanulmány ugyanis a sportszeretőknek, főként a futóknak tartogat egy örömhírt: a legjobb teljesítményt ugyanis reggel 7 óra előtt lehet elérni, már ami a futást illeti. A kutatók azt is hozzátették, ha reggeli előtt edzünk a szervezetünk kevesebb zsírt éget el.

Az ébredéstől számolt három óra számít a munkavégzés szempontjából igazán hatékonynak. A felmérés szerint maximális effektívitást 9:45-ig produkálhatjuk, mert egy órával később a stressz szint eléri a tetőfokát, így ilyenkor nem árt inkább pihenni egy kicsit.

Ami pedig a pihenést illeti, a happy hours nem véletlenül kezdődik a legtöbb koktélos helyet 7 órától Mint kiderült szervezetünk, pénztárcánk és a becsiccsentett állapot elérése érdekében a relaxációs ivászatot 18:10- kor érdemes elkezdeni. Viszont négy órával a lefekvés előtt már nem ajánlatos szeszt fogyasztani a máj regenerálódásának érdekében. Az alváshoz legideálisabb időpont a 22:10 perces lefekvés lenne.

Az ideális napi menetrend a szervezet biológiai órája szerint

6:45 – ébredés

Ha a 7-8 órányi alvás megvolt, tökéletes időpont arra, hogy megszólaljon a vekker. Kissé korai, kissé fárasztó, de a test elvileg ezt szereti.

7:00 – futás

Azonos energiaráfordítással sokkal jobb eredményeket érhetsz el. Mindezt egyszerűen csak azért, mert a szervezet nincs kifáradva és jobban bírja a reggeli órákban a terhelést.

7:15 – reggeli

Ha a futás nem nyerte el tetszésed akkor jöhet a reggeli, a nap legfontosabb pillanata. Érdemes az ébredést követő fél órában megejteni a reggelit, hogy a szervezet normális ütemben felkészülhessen a fárasztó napra.

7:30 – szex

A már korábban említett okok miatt, érdemes némi szerelmeskedést beiktatni a reggelbe.

9:45 – munka

Az ébredéstől számított három óra a leghatékonyabb munkavégzés szempontjából, ami pontosan ekkor csúcsosodik ki.

10:45 – relax

A stressz szint ekkor produkálja a legmagasabb értéket, így érdemes ilyenkor pihenni, járni egyet.

12:15 – ebéd

Az ebédnek a reggelit követő négy órával érdemes következnie, hogy az egyensúly fennmaradjon.

15:30 – rágcsaidő

A délutánnak nagyjából e pontjára az akaraterő a munkakedv, és a teljesítmény is igen alacsony szinteken kalandozik. Ilyenkor egy csoki, egy keksz vagy bármi nasi csodákra képes, és felpörgeti az agyat.

18:00 – vacsora

Szintén majdnem négy órával későbbre kell időzíteni, mint az ebédet. Nem kell kalóriát számolgatni, utána úgyis jön az edzés!

18:10 - wine 'o-clock

Teljes nyugalomba el lehet kezdeni italozni. A lényeg, hogy lefekvés előtt pár órával már ne szeszeljünk.

18:30 – edzés

Az iszogatás helyett, ha az edzést választottad jól tetted. A reggeli időintervallum mellett az izmok és szervezet az esti órákban bírja hasonlóan jól a terhelést, sőt sokkal hatékonyabban, mint bármely más napszakban.

22:10 – alvás

Állítólag minden alvásproblémát megszűntet a korai ágyba kerülés. Bár ez inkább a periodicitás számlájára lenne írható a fenti esetben.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)