Jump to content

Az apja vagy a párja? Egy párkapcsolat nagy (kor)különbséggel

2017. 05. 18. 17:00

Egyeseket nem billent ki a lelki egyensúlyából ha olyan párt lát, ahol a férfi vagy láthatóan jóval idősebb a nőnél/férfinál, míg mások ezen megdöbbennek és összes is súgnak az ilyen szerelmespár láttán. Hogy létezhet szerelem két egyáltalán nem egykorú ember között?

Nem is olyan régen még az volt a természetes, hogy a férfi érettebb a nőnél a párkapcsolatban. Az a megfelelő, ha néhány évvel korosabb az erősebb nem képviselője. Aztán pedig az is megfigyelhető jelenség manapság, hogy nem csak egy fiatal nő párja lehet idősebb férfi, hanem az idősebb hölgy mellett díszeleghet egy igencsak fiatal férfi. Bármelyik fél is az idősebb, annak lehet előnye és hátránya is.

Amikor fiatalon abba a korba érünk, hogy vágyunk a szerelemre, de még nem csapott meg a nagy érzelmek szele, akkor egy nálunk érettebb férfi képét dédelgetjük. Ez a klasszikus felállás. A nőnél kicsit idősebb férfi alkot szép párt. Csakhogy a minimális korkülönbségnek az lehet a hátránya, hogy éretlenebb a férfi a nőnél, és ez főleg fiatal felnőttkorban jelentkezik.

A valóság azonban nem biztos, hogy azt tálalja fel tálcán, amiről kislányként álmodoztunk. Beleszeretünk egy idősebb férfiba, az érzések kölcsönösek. Van annak előnye is, hiszen, ha egy jóval idősebb férfi van mellettünk, akkor tapasztalatai is nagyobbak. Jobban rálát az élet nagy kérdéseire. Azt is figyelembe kell venni, hogy az idősebb férfi lehet akkorra jut el abba az állapotába, hogy kész megállapodni egy nő mellett, kész monogám kapcsolatra, és akár a házasságba és a családalapításba is belevágna. Korábbi életében ezt lehet el sem tudta képzelni, mert még akkor nem volt érett arra. Az idősebb fél valóban többet tapasztalt. Könnyen lehet, hogy addigra már egy vagy akár több, balul sikerült házasságon is túl van, mire fiatal párjában megtalálja az igazit. Az élet minden területén lehet tapasztaltabb, így az ágyban is. A párjánál idősebb felek esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy egzisztenciáját már megteremtette, így nem temetkezik bele karrierje mindenek feletti építésébe.

Felmerül az emberben a kérdés, hogy ha jóval idősebb a párjánál a férfi, vagy a nő, akkor az azt jelenti, hogy jóval hamarabb fog elmenni az élők sorából is? Amikor szerelmes valaki, akkor ezeken nem sokat töpreng, és egyáltalán nincs garancia arra, hogy a fiatalabb fél valóban tovább fog élni.

Amíg a rózsaszín köd tart, addig biztosan nem is látja az ember azokat a gondokat, amelyek a köd feloszlása után feltűnhetnek nagyobb korkülönbség esetén. A pár idősebb tagja ragaszkodhat addigi életéhez, ritmusához, ami a mozgalmasabb életre vágyó fiatal párjának egyáltalán nem tetszik. Elképzelhető, hogy az idősebb fél hamar gyermekkel szeretné megpecsételni szerelmüket. A fiatalabb nő vagy férfi pedig még ezt nem biztos, hogy így gondolja. Talán néhány év múlva. Esetleg már nem is akar saját gyermeket új és fiatal párjától, hiszen előző házasságából, kapcsolatából akár több gyermek édesanyja, vagy édesapja lehet. A fiatal meg ott marad gyermektelenül.

Aztán ott van a lelki oldala. A nagy korkülönbséggel rendelkező kapcsolat tagjai számíthatnak az előítéletekre. Ha pedig egyik, vagy mindkét félben kételyek merülnek fel abban, hogy a kapcsolat életben tartható, akkor a külvilágot még nehezebb erről meggyőzni.

 

(Forrás: marmalade.hu | huffingtonpost.ca, older-dating.com.au, nydailynews.com/képek)